Média

5 milliárd forint veszteség az állami hitelekből működő TV2-nél

A TV2 székháza
A TV2 székháza
Hiába növelte árbevételét az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonába került TV2 Média Csoport Kft., a társaság most közzétett mérlegadatai egyáltalán nem kecsegtetőek, megtízszereződtek a veszteségek, ráadásul meglehetősen magas a társaság eladósodottsága.

Mínusz 5 milliárd 504 millió 702 ezer forint. Ekkora mérleg szerinti eredménnyel, vagyis jókora veszteséggel zárta a mérlegbeszámolója alapján a 2015-ös pénzügyi évet Andy Vajna televíziója. A társaság működésének kedvezőtlen irányú elmozdulását mutatja, hogy 2014-ben a cég vesztesége még csak 524 millió forint volt, vagyis egy év alatt több mint tízszeresére ugrottak a mínuszok.

Ismert, hogy a TV2-t Andy Vajna kormánybiztos részben állami hitelekből tudta megvásárolni, majd az üzemeltetéshez is több alkalommal állami hiteleket kapott.

Részben emiatt a TV2 Média Csoport 2015 végére nagyon jelentős mértékben eladósodott, 16,7 milliárd forint kötelezettsége volt a beszámoló szerint. 

Ráadásul a társaság saját tőkéje az az egy évvel korábbi 5,511 milliárddal szemben 7,1 millióra olvadt, az idegen tőke részaránya (a kötelezettségek és a mérleg főösszeg hányadosa) 90,67 százalékra ugrott a korábbi 66,84 százalékról, míg a társaság tőkeerőssége (a saját tőke és az összes forrás aránya) mindössze 0,04 százalék lett, pedig korábban ez a mutató még 24,43 százalék volt. A felsoroltak miatt szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb tőkeemelésre is szükség lesz, ha csak nem következik be radikálisan pozitív fordulat a társaságnál.

Pedig az eredménykimutatás alapján egyébként a TV2 – részben az állami hirdetéseknek is köszönhetően – jelentősen növelni tudta nettó árbevételét: 9,6 milliárd forintról 18,3 milliárd forintra.

Ugyanakkor például több mint duplájára nőttek a tévétársaság anyagjellegű ráfordításai (4,9 milliárdról 11,5 milliárdra), és nőttek a személyi költségek is. A bérköltségek szintén megduplázódtak: 2015-ben 2,3 milliárd forint ment el bérre, míg az előző évben ugyanez csak 1,1 milliárd forint volt. A veszteségeket az is növelte, hogy a társaságnál 2015-re 5,4 milliárd forint értékcsökkenési leírás történt, ami több mint duplája a 2014. évi 2,6 milliárd forintnak.

A társaság egyébként 2014-ben még 8,1 milliárd forint értékben rendelkezett filmjogokkal, 2015-ben ezek értéke 7,9 milliárdot tett ki. A vásárolt külső gyártású produkciók értéke 2015-ben 4,7 milliárd forint volt, saját gyártású produkciókra (például tehetségkutató műsorok) 8 milliárd forint ment el.

A kiegészítő mellékletből az is kitűnik, hogy a kft. 593 millió forint reklámadót fizetett.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik