Média

Fenntarthatósági Sajtódíjat kapott a 24.hu munkatársa

Fenntarthatósági Sajtódíj - Christopher Mattheisen, Nagy András, Tóth Bálint, Belicza Bea képviseletében Tracey Wheatley, Pintér Mónika, Szomolányi Katalin a Magyar Telekom Vállalati Fenntarthatósági Központjának vezetője és a pályázat egyik zsűritagja, György Bence, az Origo.hu főszerkesztője (Fenntarthatósági Médiaklub tag), a pályázat egyik zsűritagja
Fenntarthatósági Sajtódíj - Christopher Mattheisen, Nagy András, Tóth Bálint, Belicza Bea képviseletében Tracey Wheatley, Pintér Mónika, Szomolányi Katalin a Magyar Telekom Vállalati Fenntarthatósági Központjának vezetője és a pályázat egyik zsűritagja, György Bence, az Origo.hu főszerkesztője (Fenntarthatósági Médiaklub tag), a pályázat egyik zsűritagja

Átadták a Fenntarthatósági Sajtódíjat a budapesti Akvárium Klubban megrendezett 9. Fenntarthatósági Napon szombaton. A Fenntarthatósági Médiaklub és a Magyar Telekom 5. alkalommal hirdette meg közös pályázatát három kategóriában, amelyre 32 újságíró 62 pályaművet adott be.

A Fenntarthatósági Médiaklub (amelynek tagjai a TV2, az RTL Klub, a Ringier Axel Springer, a CEMP, a Central Médiacsoport, a Forbes, az Origo, a Mediaworks, és a ClassFM) és a Telekom azokat az újságírókat díjazta, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt egy évben a környezeti problémák, a társadalmi, az esélyegyenlőségi kérdések, a személyes vagy közösséget érintő sorsfordító és példaértékű történetek feldolgozásában.

Az „Alulnézet” kategóriában egyéni vagy kisebb közösségeket érintő anyagokat vártak a kiírók. A kategória győztese Belicza Bea Összefogásból ötös – abból főznek, ami van című videoanyaga, amely a 24.hu-n jelent meg. Az újságíró civilként évekig önkéntesként dolgozott Dániában és Afrikában, ahol megtapasztalta az összefogás erejének vagy épp a hiányának a következményeit. A most díjazott tudósításában is az összefogás építő hatását mutatja be: olyan kis közösségek képviselőivel készített interjút, akik legyenek akár szomszédok vagy hajléktalanok, akár romák vagy amatőr kertészek, felismerték azt, hogy együtt többre mehetnek, és ezt példaértékű projektekkel bizonyítják is.

Nagylátószög” kategóriában társadalmi, környezeti, gazdasági jelenségekről szóló, zöld innovációs és edukációs összeállításokkal lehetett pályázni. A kategória győztese Nagy András rendező és Tóth Bálint gyártásvezető a Miért nem / A gyalogakác című videója, amely az Index2-n és az Indavideón látható. Az alkotók egy borsodi kis Tisza melletti település, Tiszatarján hullámtérének átalakítását mutatják be. A WWF Magyarország segítségével a projekt számos társadalmi és gazdasági problémára adott választ: a település egyrészt pénzt takarított meg a kitermelt akác fűtési célú felhasználásával. A kitermelés helyének hasznosításával bevételt is tudnak termelni, mivel legelőt, illetve energianövény termőhelyet alakítottak ki rajta. A klímaváltozás hatásaival és az árvizekkel szemben is ellenállóbbá tették a környezetet, és munkahelyet teremtettek. A tiszatarjáni kezdeményezés mintául szolgálhat a hasonló gondokkal küzdő kistelepülések számára is. Ahogy a tudósítás címében az alkotók maguk is felteszik a kérdést: Miért nem csinálja mindenki úgy, mint ott?

Az „e-világ” kategóriában a digitális edukációról, felzárkóztatásról, digitális írástudásról és netikettről vagy akár a virtuális világ felhasználóit – elsősorban a gyerekeket – érintő tartalmakkal lehetett pályázni. A szakmai zsűri ebben a kategóriában idén Pintér Mónikának, az Origo.hu techrovatvezetőjének cikksorozatát értékelte idén a legszínvonalasabbnak. Mivel Magyarország a digitális oktatás kapujában áll, az újságíró ellátogatott Európa legnagyobb digitális oktatási konferenciájára a BETT-re, hogy olyan témákat találjon és dolgozzon fel, amelyeket esetleg itthon is hasznosítani lehet. Így született cikke többek között a britek kapcsán, akik immár több mint egy éve beemelték a programozást az alaptantervbe. De írt a népszerű Minecraft számítógépes játék oktatói kiadásáról is.

A pályaműveket idén is a Fenntarthatósági Média Klub tagjaiból és a Telekom munkatársaiból álló szakmai zsűri bírálta el. A zsűri által kiválasztott pályamű szerzője kategóriánként 500 ezer forint díjazásban részesült.

A 24.hu ezúton is gratulál a díjazottaknak.

Kiemelt kép: Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója; Nagy András; Tóth Bálint; Belicza Bea képviseletében Tracey Wheatley; Pintér Mónika; Szomolányi Katalin, a Magyar Telekom Vállalati Fenntarthatósági Központjának vezetője és a pályázat egyik zsűritagja; György Bence, az Origo.hu főszerkesztője (Fenntarthatósági Médiaklub tag), a pályázat egyik zsűritagja

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik