Média

Bekebelezheti a Népszabadság és a Világgazdaság tulajdonosát az Opimus

mediaworks
mediaworks
Az mmonline szerint a Népszabadságot, a Világgazdaságot és a Manager Magazint is tulajdonló, a Pannon Lapok Társaságát felvásárló Mediaworks Hungary hamarosan új kézbe, a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel összekapcsolható Opimus céghez kerülhet.

Nagy felvásárlás rendezi át az erőviszonyokat a magyar médiapiacon, miután a Mediaworks felvásárolja a helyi lappiacon érdekelt Pannon Lapok Társasága (PLT) társaságot – írtuk néhány nappal ezelőtt, amikor világossá vált, hogy a PLT német tulajdonosa kiszáll. A legfrissebb fejlemény viszont most az, hogy az mmonline.hu szerint a vevő, a Mediaworks is hamarosan tulajdonost válthat, legalábbis erről írnak hivatalosan egyelőre nem megerősített piaci pletykák alapján.

A Heinrich Pecina osztrák pénzember tulajdonában lévő Vienna Capitals Partner (VCP) érdekeltségei közé tartozó Mediaworks – mely a Ringier és az Axel Springer magyarországi fúziója után jött létre és vette át a Népszabadságot, a Világgazdaságot és több más sajtóterméket – a portál szerint a 168 óra által már korábban megírt 20 millió forint jegyzett tőkével alapított Opimus Press Zrt. tulajdonába kerülhet.

Az Opimus Press Zrt. az Opimus Group Nyrt. leányvállalata, és idén áprilisban 20 millió euró (6,2 milliárd forint) zártkörű sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre – írja a portál, mely szerint a médiapiacon járatos, a néhai Szalai Annamária elnöksége alatt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) alelnökeként Szalai jobbkezeként ismertté vált Mátrai Gábornak is szerepe lehet az esetleges tranzakcióban vagy azt követően. Mátrai egyébként az NMHH-n kívül többek között a Magyar RTL Televízió Zrt. egykori vezérigazgatójának, Dirk Gerkensnek (a TV2 mai vezetőjének) is volt már a stratégiai tanácsadója 2009-től, és többek között tanácsokat adott az RTL csoporthoz tartozó tematikus televíziós csatornák átalakításához is.

A legnagyobb lapkiadó lehet, de felcsúti érdekeltségben

Az mmonline szerint, ha a Mediaworksöt valóban felvásárolják, a Mediaworks pedig a PLT-t kebelezi be, akkor egy évente több mint 24 milliárd forint forgalmat produkáló médiavállalat lesz, ezzel a lapkiadók között messze a legnagyobb cég lesz Magyarországon. A teljes médiapiacon pedig csak az RTL Magyarország lesz nagyobb a Mediaworksnél – legalábbis ha a pletykák valósnak bizonyulnak.

Bár a portál most szemérmesen nem említi, az Opimus kapcsán korábban a 168 óra azt írta, hogy a cég feltőkésítéséhez Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek, Orbán Viktor barátjának, illetve köreinek is köze van: az Opimus ugyanis a Mészáros Lőrinc féle Duna Aszfalt Zrt. érdekeltségei közé tartozik.

Alcsútdoboz, 2014. november 18. Orbán Viktor miniszterelnök, Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Mögöttük Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök, Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (archív)
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Mediaworksnél egyébként gőzerővel dolgoznak a napilapjaik megújításán. Ezzel összefüggésben épp a múlt héten írtuk meg, hogy a cég jelenleg tanácsadóként foglalkoztatja Murányi Marcellt, a Népszabadság tavaly nyáron, az általa okozott halálos kimenetelű gázolásos ügy miatt leköszönt főszerkesztőjét. Az ő tanácsaira támaszkodva újítják meg a Világgazdaságot.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik