Médiatanács
Média

Támogatás az InfoRádiónak, bírság az RTL Klubnak és a Hatoscsatornának

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 05. 05. 09:54

Öt fővárosi adó – a Civil Rádió, az Inforádió, a Jazzy, a Klasszik, a Katolikus Rádió – műsora és húsz vidéki rádióműsor anyagi támogatást kap a Médiatanácstól, amely eheti ülésén az RTL-t és a Hatoscsatornát büntette meg.

50 ezer forintot kell fizetnie a Hatoscsatornának és az RTL Klubnak

Az NMHH Médiatanács eheti ülésén úgy határozott, hogy a Hatoscsatorna február 7-i Tabuk, titkok, tények című műsorában megszólaló vendég a kijelentésével kirekesztette a mozgássérültek csoportját, amikor többek között „rossz emberek inkarnációiként” írta le az érintetteket, valamint a nekik nyújtott segítség megtagadására szólított fel, a műsorvezető pedig nem utasította el az elhangzottakat. Emiatt a Médiatanács megállapította, hogy a médiaszolgáltató jogsértést követett el, és 50 ezer forint bírságot szabott ki, valamint közlemény közzétételére kötelezte a televízió szolgáltatóját a televízió-műsorban. A testület enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a csatorna utólag, a műsorszám egy későbbi adásának elején és végén, valamint honlapján is elnézést kért az esetlegesen okozott sérelemért.

A Médiatanács eheti ülésén az RTL Klubot azért büntette meg, mert a tavaly december 12-i Kalandor című műsorszámában szabálytalan termékmegjelenítés volt látható két hotel által kínált lehetőségek bemutatásával. A történteket 50 ezer forint bírsággal “honorálta” a grémium.

A Turul Médiát kizárták a rádiós pályázatból

A Médiatanács foglalkozott az Esztergom 98,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára beadott két ajánlattal is, ami alapján a testület a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft.-t hiánypótlásra kérte fel, míg a Turul Média Kft. pályázati nyilvántartásba vételét megtagadta, mivel egyrészt a pályázónak lejárt tartozása állt fenn a Médiatanács felé, másrészt az előírt, műsortervi vállalásokra vonatkozó formanyomtatványt nem töltötte ki a rendelkezések szerint. A testület hiánypótlásra kérte fel a Gyula 90,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőség pályázati eljárásában egyedüliként pályázati ajánlatot benyújtó Telekom Békés Kft.-t.

Állami pénzek rádióknak

A Médiatanácstól ezúttal 25 helyi és körzeti rádióműsor jutott összesen 73,3 millió forintos támogatáshoz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának a rendszeres műsorok gyártását támogató 2016-os pályázatának első fordulójában a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Sikerrel pályázott a hírműsorok készítői közül a budapesti InfoRádió és a Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz, a dunaújvárosi Rádió 24, a kiskőrösi Kunság Rádió, a gyöngyösi Dió Rádió, a pécsi 90,6 Rádió 1 és a Rádió 1 Orosháza, a szentesi Rádió 451 és a nyíregyházi Retró Rádió. Tematikus magazinműsorra kapott támogatást a budapesti 90,9 Jazzy, a szombathelyi Credo Rádió, a szentgotthárdi Radio Monoster és a veszprémi Mária Rádió Bakony. Szolgáltató magazin szól majd Médiatanács-forrásból a budapesti Klasszik Rádió 92,1-nél és a Civil Rádiónál, a miskolci Csillagpont Rádiónál, a sátoraljaújhelyi és a szegedi Európa Rádiónál, a mezőtúri Pont Rádiónál, a kecskeméti Gong FM-nél, a kiskunfélegyházi Sirius Rádiónál, a szentesi Rádió 451-nél, a nyíregyházi Retró Rádiónál, a Rádió Szentendrénél és az Isis Rádió Körmendnél.

A Médiatanács közölte: 2011 óta összesen 539 rádióműsor-készítési támogatásról döntött, több mint 1,5 milliárd forint értékben annak érdekében, hogy a helyi és körzeti rádiók hallgatói rendszeresen jelentkező tájékozódási fórumokat érhessenek el.

Filmes támogatások

A testület közölte azt is, hogy kilenc forgatókönyv, illetve filmterv elkészítését támogatja a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program idei Egri Lajos-pályázatán összesen közel 10 millió forinttal. Köbli Norbert Trezor címmel ismét 56-os témához dolgoz fel, amelynek alaphelyzete, hogy a belügyesek saját irattáruk kinyitásához – egy a forradalom zűrzavarában elveszett kulcs miatt – kénytelenek egy bűnöző lakatoshoz fordulni. Bodzsár Márk Az Amazon ház címmel egy II. világháborús női partizántörténetet bont ki, Tóth Barnabás Pannónia utca című filmterve F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányreqénye című, a II. világháború utáni Magyarországon játszódó könyve alapján készül el. Kipróbált receptek címmel Szirmay Ágnes a húszas évek erdélyi arisztokrata hölgyeinek és szolgálólányainak világát idézi fel, míg Spáh Dávid és Kovács M. András Platensee című tervükben a nyolcvanas évekbe kalauzolnak el, ahol egy balatoni hajóbaleset felgöngyölítése Stasi-ügynökök felbukkanásáig vezet. Lengyel Balázs és Papp Gábor Zsigmond Lengyel Balázs A szebeni fiúk című, 1848–49-es ifjúsági regényét dolgozza át. Vészits Andrea A kerek betűrengeteg, avagy Móra mesebirodalmáról szóló terve az olvasást szeretteti meg játékosan a gyerekekkel, Szabó Szonja a Leó és a zsiványok kincse című filmtervében egy városi kisfiú vidéki nagymamájánál átélt kalandjait írja meg. Az Ideje az állatmeséknek – Kró lánya című epizóddal folytatódhat Tóth Zsolt Marcell sorozatterve Fekete István állatregényei alapján. Minden nyertes pályázó a későbbiekben köteles a Médiatanács következő évi Fehér György játékfilm-támogatási pályázatán is elindulni.

A Médiatanács 2011 óta forgatókönyvekre és filmfejlesztésre 83,7 millió forint pályázati támogatást adott 66 esetben, köztük például a Félvilág, a Ketten Párizs ellen és A legyőzhetetlenek című filmek terveire is.

A Médiatanács ezenkívül bejelentette, hogy a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (2016. szeptember 24. – október 2.) legjobbjainak pénzdíjakat ajánl fel a versenyszekció díjaihoz, a közönségdíjhoz, a különdíjhoz és a rövidfilmszekció díjához összesen közel 3 millió forint értékben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.