Light

Ennél a rénszarvasnál furcsább utasa még biztosan nem volt egy tengeralattjárónak sem

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 09. 29. 19:36

A hatvan éven át legendaként kezelt történetről csak 2002-ben, egy fotó felbukkanásakor derült ki minden kétséget kizáróan, hogy tényleg megtörtént.

A brit HMS Trident 1941 augusztusában érkezett meg a Murmanszk melletti bázisra, ahol a szovjetekkel együttes akcióra készültek – megpróbálták feltartóztatni a Norvégia északi partja felé tartó német konvojokat.

A diplomáciai egyezség során a parancsnok elejtett egy megjegyzést arra vonatkozóan, hogy a feleségének minden télen elég nehézkes átjuttatni a babakocsit a frissen esett havon, mire a szovjet admirális egy rénszarvast ajánlott megoldásként. A brit parancsnok természetesen azt hitte, hogy egy ártatlan viccet hallott, de néhány hónappal később, a búcsúzáskor a szovjetek egy szarvasgidát ajándékoztak neki, amelyet persze nem lett volna túl kedves dolog visszautasítani, így egy torpedónyíláson bejuttatták az állatot is a hajóba.

Ezzel kezdetét vette a hajó utolsó, 1942 februárjában tett három hetes őrjárata, melynek során eltalálta a Prinz Eugen nehézcirkálót, teljesen szétroncsolva annak tatját, majd megkezdte hazafelé tartó három hetes útját.

A legénység szerint a fiatal állat hamar alkalmazkodott a tengeralattjáróban uralkodó állapotokhoz, és a parancsnok minden lépését követte, sőt, az ágya alatt aludt. Etetése igen nehézkes volt, hiszen egy tengeralattjáróban viszonylag ritkán bukkan fel nagyobb mennyiségű zuzmó, de mindezek ellenére a legénység kitartott mellette, és eszükben sem volt kitenni szegény állatot az első olyan partszakaszon, ahová a szovjetek már nem láttak el. Később az állat megbarátkozott a konyhai maradékokkal is, de legnagyobb kedvencévé a konzerves sűrített tej vált.

Mikor a hajó a felszínre emelkedett, és a gyors szellőzés érdekében kinyitottak egy fedélzeti nyílást, a rénszarvas mindig a környéken tartózkodott, sőt, sokszor a létrára állva szippantott egyet a friss levegőből. Persze bajt is okozott, az egyik történet szerint például több navigációs térképet is sikerült jóízűen elfogyasztania.

A szarvas hat hét alatt (főleg a konyhai maradékoknak köszönhetően) óriásit nőtt, a függőleges létrán át pedig közel lehetetlen lett volna kiszabadítani a hajóból anélkül, hogy ne szenvedjen komoly sérüléseket. A parancsnok az érkezés előtt értesítette a hadsereget, hogy van némi probléma, így a kikötőben egy mészáros várta őket, aki segített kihúzni szegény állatot a szűk nyíláson.

Polyarnoe persze ezt a folyamatot nem vette épp a legjobb néven, így egy ártatlan, a rakparton kószáló kutyát állítólag rövid távú repülésre kényszerített.

Élete hátralévő éveit a londoni Regents Park állatkertjében töltötte, ahol néhány héttel a tengeralattjáró 1946 februári feldarabolása után természetes okokból távozott az élők sorából.

Fotók: Portsmouth / Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.