Kultúra

Már az Oscar-akadémia és a cannes-i fesztivál vezetősége is elítéli Weinsteint

A hollywoodi filmmogul elleni vádak megdöbbentették mind a két szervezetet.

A szexuális zaklatással és erőszakkal gyanúsított Harvey Weinstein elleni vádak megdöbbentették a cannes-i filmfesztivál vezetőit, akik együttérzésüket fejezték ki az áldozatoknak – írja az MTI.

Pierre Lescure, a cannes-i filmfesztivál elnöke és Thierry Fremaux igazgató csütörtökön közös közleményben hangsúlyozta, hogy megdöbbentette őket az, ami Weinstein szexuális zaklatásairól és szexuális erőszakjairól napvilágra került. Mint írták, ezt a viselkedést a

legvilágosabban és legegyértelműbben el kell ítélni.

Weinstein visszatérő vendége volt a cannes-i filmfesztiválnak, számos olyan film szerepelt a cannes-i versenyprogramokban, amelyeknek ő volt a producere.

Lescure és Fremaux együttérzésüket fejezték ki Weinstein áldozatainak, mindazoknak, aki kiálltak a nyilvánosság elé és a többieknek is. Ahogyan fogalmaztak

Jó volna, ha ez az ügy segítene abban, hogy leszámoljunk minden ilyen súlyos és elfogadhatatlan gyakorlattal

Az amerikai filmakadémia bejelentette, hogy szombatra válságtanácskozást hívott össze Weinstein ügyében.

A szervezet közleményében leszögezte, hogy a Weinstein ellen felhozott vádak „visszataszítóak és szörnyűek”, és a filmmogul viselkedése összeegyeztethetetlen a szervezet értékeivel és mindazzal, amit ez az alkotói közösség képvisel. A filmakadémia kormányzói testülete szombaton vitatja meg a Weinstein ügyét és ott dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen vele szemben.

A The Hollywood Reporter emlékeztetett, Weinstein több mint húsz éve tagja az Oscar-akadémiának.

Felfüggesztette Harvey Weinstein tagságát a Brit Filmakadémia
A szervezet elfogadhatatlannak tartja a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt producer viselkedését.

A The New York Times múlt hét csütörtökön számolt be arról, hogy a producer évtizedeken át zaklatta szexuálisan női alkalmazottait és számos színésznőt. A The New Yorker újabb riportja szerint pedig szexuális erőszakot is elkövetett. A filmmogul tagadta az ellene felhozott vádakat.

Kiemelt kép: Getty Images/Dominique Charriau

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik