Kultúra

A Castle sztárja most egy sorozatgyilkos markából tér vissza

Stana Katic, a népszerű krimiszéria Beckett nyomozója megint sorozatgyilkosok nyomába ered, de ezúttal egyszer sem csal mosolyt az arcunkra. Az Elfeledve sötét és pörgős thriller, amelyből a humort ugyan kispórolták, de a vért, a rejtélyeket, és a magánéleti drámát nem. Reméljük, az ordas krimiközhelyeket is sikerül majd elkerülni a későbbi részek során.

A magyar AXN-en debütáló Elfeledve (Absentia) minden képkockája fagyos, északi levegőt áraszt magából. Mintha csak egy skandináv krimit látnánk, csak ezúttal nem Stockholm, hanem Boston utcáin járunk (valójában persze Bulgáriában, hiszen ott forgatták a teljes első évadot, de ez nem igazán tűnik fel a képernyőn; Szófia majdnem olyan jó városdublőr, mint Budapest). Na és elmarad a skandinávoknál gyakori ráérős felvezetés is: nincs lélektani és társadalmi körpanoráma, az első rész egyből belecsap a lecsó, akarom mondani, a szövevényes bűntény kellős közepébe. Így magukat a karaktereket sem hétköznapi élethelyzetekben, hanem akció során ismerjük meg.

Stana Katic ezúttal elszánt FBI-ügynököt játszik, aki egy környékbeli nőkre vadászó sorozatgyilkos után nyomoz, ám hamarosan ő maga is áldozattá válik. Egy idő után halottnak is nyilvánítják, a feltételezett gyilkost pedig leültetik, míg a megözvegyült újraházasodik, és igyekszik egyenesbe hozni életét a tragédia után. Ám hat év után egyszer csak kap egy éjszakai telefonhívást, hogy eltűnt felesége még életben van, a tipp pedig helyesnek bizonyul: hamarosan ki is szabadítják őt egy erdei viskóból.

A probléma csak az, hogy nem emlékszik semmire a fogság éveiből, és hamarosan még rá is a gyanú árnyéka vetül egy újabb gyilkossági ügy kapcsán.

Fotó: AXN

Ahogy várható, innen aztán bonyodalmak egész gombolyaga bomlik ki. A sorozat párhuzamosan adagolja a bűnügyi és a magánéleti szálat, és már a pilotban elképesztő tempót diktál. Talán egy kicsit túl nagyot is: a gyakori sorvezetőként szolgáló skandináv krimikkel ellentétben ugyanis szusszanásnyi idő sincs szemlélődésre, itt bizony minden jelenetnek funkciója van, percről percre bombáznak minket az új információkkal. Persze az iram később még lazulhat kissé, hiszen az már most is látszik, hogy a karaktereket a menet közben érkező flashbackekben fogják árnyalni az alkotók.

Az idősíkok egymásra pakolása mindenesetre megteremti a kellő alapfeszültséget, a szereplőgárda pedig szerencsére képes életet lehelni a kissé vázlatosan megírt drámai jelenetekbe. Bár egyértelműen Katic a legnagyobb név, és láthatóan az ő figurájának vívódása áll a középpontban, a többiek is hozzák a kötelezőt. A feszes snittekben felvillantott arckifejezések többnyire nem gyengécske illusztrációi az érzelmeknek, hanem van mögöttes tartalmuk is. Katic karrierje szempontjából amúgy okos választásnak tűnik a szerep, amely kellően távol áll ahhoz, hogy új oldaláról is megmutatkozzon, ám mégsem rugaszkodik el annyira a Castle-től, hogy a nyolc évadon át követő rajongók ne fogadják el őt az új karakterben.

Fotó: AXN

A fő kérdés persze az, hogy mennyire sikerül elkerülni az elcsépelt és kiszámítható fordulatokat a továbbiakban.

Az amnéziás, saját múltja után nyomozó detektív toposza már eleve régre nyúlik vissza, de az Elfeledve amúgy is krimiközhelyek aknamezőjén ténfereg, bár egyelőre még nem lépett rossz helyre. Az majd az évad hátralevő részében derül ki, hogy továbbra is ilyen szerencsés marad-e. Ha igen, egész jó kis borzongásoknak nézhetünk elébe.

A nyitóepizód kedd este 10-kor lesz az AXN-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik