Kultúra

Snétberger Ferenc megkongatta a vészharangot

Végrehajtás veszélyezteti a nevével fémjelzett központot, újra veszélybe került a tehetséges, de szegény fiatalok zenei oktatása.

Leállhat a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban a munka. A kialakult helyzetről a névadó művészeti vezető a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak – a lap előzetese szerint – azt mondta, hogy általában nem tesz ilyet, de most sajnos muszáj felemelnie a szavát.

Snétberger Ferenc szerint ugyanis bármelyik pillanatban megjelenhetnek a végrehajtók, akik mindent – hangszereket, zongorát, gitárokat, erősítőt, amiket mind a gyerekek használnak, mert gyakran sajátjuk nincs is – le fognak foglalni, vagy már le is foglaltak, és később elárvereznek.

Számomra ez felfoghatatlan.

A világhírű gitárművész a hetilapnak azt mondja, a gazdasági válság idején roma ügyekre lehetett a legkönnyebben pénzt szerezni, és akik ezen nyerészkedni akartak, azoknak ehhez kellett egy kellően híres roma ember. Megtalálták őt. Ez neki is csak később állt össze.

A mostani követelés alapja szerintük a szellemi tulajdon, de hát a szakmai programot én dolgoztam ki, hogy hogyan lehet problémás gyerekeket a zene segítségével felemelni. Felháborító, hogy valaki a sajátjának tekinti ezt a szellemi terméket: nevezhetjük lopásnak is.

Néhány éve már veszélybe került a tehetséges, de szegény fiatalok zenei oktatása, 2015-ben az InfoRádió számolt be a 2011-ben átadott intézmény pénzügyi gondjairól. A nehéz körülmények közt élő, de tehetséges fiatalokat olyan zenészek tanították, mint Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán vagy Robi Lakatos.

A központ több mint 800 millió forintból épült. A pénz nagy részét a Norvég Alap adta cserébe – a szerződés szerint – 2022-ig kötelező üzemeltetni az iskolát, ha ezt a fenntartó nem tudja vállalni, akár az egész, 800 milliós támogatási összeget is visszakérhetik.

Snétberger Ferenc csaknem egy éve, azt követően nyilatkozott lapunknak, hogy Bayer Zsolt kitüntetése miatt ő is visszaadta a keresztjét, éppen azért, mert felelősnek érezte magát nemcsak a családjáért, hanem a tanítványaiért is. Később a publicista azt mondta, Snétberger lépése meglepte, azért nagyon fáj a lelke, mert Snétbergert imádja. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik