Kultúra

Havas Jon kedvenc könyve alighanem a Minden barátom halott

Az elmének könyvekre van szüksége, ahogyan a kardnak fenőkőre, ha meg akarja őrizni élességét.

– mondja Tyrion Havas Jonnak, amikor az arról kérdezi, hogy miért olvas állandóan. Sajnos ugyanakkor a Trónok harca világában az irodalom többnyire kétes valóságtartalmú mondákat, illetve szép leányokról, hercegnőkről és lovagokról szólótörténeteket jelent, sehol egy dögös Vonnegut vagy egy ordítva röhögős Hrabal. De mi lenne, ha lenne modern szépirodalom a Trónok harca világában? (Meg ugye, ha karaktereink eleve, hogy is mondjam, léteznének…) Vajon mit olvasnának kedvenc – vagy éppen lángolva gyűlölt – karaktereink Westeroson két harc, bordélylátogatás vagy tanácskozás között, csak úgy, okulásul avagy szórakozásképpen? Játsszunk el a gondolattal!

Havas Jon – Minden barátom halott

Avery Monsen All My Friends Are Dead, nagyjából Minden barátom halott címre fordítható vicckötetét az Észak királya alighanem előszeretettel forgatná borúsabb napjain, hogy kicsit felviduljon. A könyv magyarul nem kapható, de nagyon alapszintű angoltudással is érthető, a koncepció lényege, hogy egyetlen jól eltalált rajz+szöveg párossal megmutatja, mi a hátránya, ha – mondjuk – dinoszaurusz vagy. Velük például Jon alighanem eléggé együtt tudna érezni.

Fotó: Amazon

Ráadásul az ő hektikus, elfoglalt mindennapjaiba nagyjából pont ennyi szórakozás fér bele. Hasonló okokból kedvelné valószínűleg Alison Bechdel Are You My Mother?, azaz Te vagy az anyám? című képregénykötetét, aligha kell magyaráznom, miért. Ha szépirodalomra szomjazna, Jon jó eséllyel Fable Fattyúdal című kötetéhez nyúlna, nem mellékes önismereti céllal, hátha megért egyet s mást saját zavarodottságáról, szakmai irodalomként pedig nem kizárt, hogy Terry Pratchett Éjjeli őrjárat című kötetét kapná elő, háttérzeneként a The Wall szólna.

Dany – Így neveld a sárkányodat

Már ha lenne ideje, miközben épp jog szerinti trónja visszaszerzéséért dolgozik, Daenerys alighanem kedvelné a háborúskodásról szóló filozófiai-hadtörténeti könyveket, mint például Szun-ce A háború művészete című több ezer éves munkája, vagy éppen Machiavelli azonos címmel íródott kötete. Hasonlóképpen tanulási céllal, de más irányból közelítve Dany alighanem remekül szórakozna az okos, vicces Men Explain Things To Me, azaz Férfiak elmagyaráznak nekem dolgokat című Rebecca Solnit-esszén, mely a feminizmus irodalmának egyik legszórakoztatóbb írása. Ám ne feledjük, hogy bár igen kemény nő, Dany mégis csak borzasztóan fiatal, és gyakorlatilag kihagyta a gyerekkort, így ha máshogy nem is, de olvasmányélményekben trónra lépése után, nyugodtabb időkben ildomos lenne felzárkóznia gyerek- és young adult-irodalomból. Így nem kizárt, hogy Dany kedvenc könyve az Így neveld a sárkányodat lenne, hacsak nem az Éhezők viadala Futótűz című, második kötete, kicsit később pedig, amikor átnyergel a krimikre, A lány, aki a tűzzel játszott című Millenium-regény.

Fotó: YouTube

Tyrion – Bánatos kurváim emlékezete

Tyrionnal, mindig is sejtettem, hogy jól kijönnénk, ám ha belegondolok, hogy ő nem csupán értékeli az irodalmat, de valószínűleg egy Márquez-regény lenne a kedvence – a Bánatos kurváim emlékezete –, akkor ennek esélye még nagyobb, magam is úgy vagyok vele, hogy nála nagyobb író nem élt a földön. Shae és múltbeli társai bizonnyal hagytak számos emléket hősünk szívében, ki segíthetne jobban, mint Márquez? Ha a szépirodalom mégsem elég, Tyrionnak alighanem számos önismereti kötet lapulna az éjjeli szekrényén, elsősorban a mérgező szülőkkel kapcsolatban. Például, ha beszélne magyarul, L. Stipkovics Erika Szeretettel sebezve című könyvét biztos igen tanulságosnak találná, csakúgy, mint Umberto Eco A rútság története című klasszikusát.

Sansa – Holtodiglan

Sansa az egész Trónok harca talán legtöbbet fejlődött karaktere, aki nem túl értelmes csitriből az átélt borzalmak hatására lassan nem csupán hirtelen felnőtt, de brutálisan, talán kicsit túlságosan is megkeményedett.

A Trónok harca Sansája szerint nem is neki volt a legrosszabb a nemierőszak-jelenet
Sophie Turnerrel, a HBO-s Trónok Harca Sansa Starkjával beszélgettünk a nemi erőszakról, a hetedik évadról, az esetleges spinoffokról és hogy miért ő Észak királynője.

Így aztán, míg a sorozat eleji énje alighanem az olyan keserédes romantikus regényeket imádta volna, mint a Kisasszonyok, vagy bármelyik Jane Austen-regény, addig az évek előrehaladtával alighanem átnyergelt volna a fajsúlyosabb művekre. Kedvence jó eséllyel Maya Angelou lenne, avagy bármelyik feminista szerző, ha pedig valami könnyedebbre vágyna, Gillin Flynn Holtodiglanjából merítene ötleteket arra, miként is kell a házastársi erőviszonyokat beállítani.

Fotó: InterCom

Arya – A vak bérgyilkos

Ugye, nem kell magyarázni, miért Margaret Atwood – A szolgálólány meséjének írója – könyve lenne Arya olthatatlanul imádott könyvkedvence két bosszúgyilok között? Ha mégsem ez, akkor nagy esélyes még Az álruhás lovag című fantasyregény is, naná, annak hőse, Alanna ugyanis, Aryához hasonlóan másra se vágyik, mint hogy lovag lehessen – csak ugye, lányoknak ezt nem igazán hagyja a begyöpösödött társadalom. Ezen kívül testvéréhez, Jonhoz hasonlatosan alighanem ő is nagyban tudna azonosulni a Minden barátom halott című kötettel.

Cersei – Veszedelmes viszonyok

Cerseinek nagyon jót tenne az olvasás, talán kevésbé lenne óvatlan. Ha például olvasta volna a Veszedelmes viszonyokat, talán kevésbé ugrana bele fejjel mindenféle romantikus intrikákba – talán még a gyerekei is életben maradtak volna.

A Trónok harca új évadában a csajoknak van a legtöbb vér a pucájában
Szokatlan mód bár csak egyetlen gyilkosság esik a nyitóepizódban, de az olyan is. Végre itt a 7. évad, spoiler nélkül elmondjuk, milyen.

Hasonlóképpen tanulságos lett volna a Minden család pszichotikus című Douglas Coupland-regény, melyben minden családtag annyira zakkant, hogy ahhoz képest a Lannisterek ártalmatlan, kedves, cuki vajaskiflik. Ha pedig – bár kétlem – önigazolásra lenne szüksége, Cersei alighanem Tabitha Suzuma Kimondhatatlan című regényét olvasgatná, mely két testvér vérfertőző szerelmi viszonyáról szól.

Ötlet: GoodReads

Ajánlott videó

Olvasói sztorik