Kultúra

Lenyűgöző rövidfilm meséli el, hogyan készül a tradicionális kínai tészta

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 31. 13:10

A Great Big Story egyik új epizódjában egy alig háromszáz lelkes kínai faluba, Nansanba látogathatunk el.
Korábban a témában:

A mindig érdekes témákat boncolgató videósorozat, a Great Big Story egyik legújabb epizódjában egy alig háromszáz lelkes kínai faluba, Nansanba látogathatunk el, hogy megnézzük, hogyan készül a tradicionális kínai tészták egyike, a ma már csak egyetlen faluban gyártott suo (= fonal).

A fakeretekre helyezett tészta szálait közel háromméteresre nyújtják, hogy azok fonalvékonyságúvá váljanak.

A Lin Fagan és felesége házában készített felvételek során megtudjuk, hogy a család a falu többi manufaktúrájához hasonlóan napi tizenhat órát tölt a suo gyártásával – immáron több, mint harminc éve.

Joggal tehetnénk fel a kérdést, hogy miért teszik ezt, a választ azonban jó eséllyel mind sejtjük: a kézzel készült tészta íze és állaga sokkal jobb, mint a gyárakból ontott, futószalagról érkező daraboknak.

Nem kizárt azonban, hogy a legalább háromszáz éve készített fonaltészta végnapjait éli, hiszen egyre nehezebb meggyőzni a következő generációt arról, hogy folytassák a hagyományt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Az Országgyűlés plenáris ülése
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.