Kultúra

Meghalt Nemescsói Tamás operatőr

Január 9-én a Belvárosi Szent Mihály-templomban vesznek végső búcsút az életének 73. évében elhunyt Nemescsói Tamás Balázs Béla-díjas operatőrtől.

Nemescsói Tamás 2016. december 19-én hunyt el váratlanul

– közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége hétfőn az MTI-vel.

Nemescsói Tamás 1944. január 8-án született Budapesten. 1974-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán; 1962-től 1970-ig a Mafilmnél volt világosító, segédoperatőr, kameraman, majd 1974-től 1994-ig operatőr. Ezt követően önálló operatőrként az MTV-nek, a Duna Televíziónak és más stúdióknak dolgozott.

Nevéhez olyan játékfilmek fűződnek, mint a Francia tanya, az Egy ember és a többiek, A transzport, a Házasság szabadnappal, A sánta dervis (Baranyai Lászlóval), de számos dokumentumfilmet – Bagóhegy boszorkánya, Barangolás Zalában, Szegedi Szabadtéri Játékok, Tél, Magyarország gyógyfürdői, Magyar rapszódia, És csupa alázat, Inkább fájjon, Elrabolt műkincsek nyomában, Özönvíz – is forgatott. Mások mellett Schéner Mihályról, Vörösvári Ákosról, Veres Pálról, Farkas Istvánról, Földi Péterről, Keserü Ilonáról és Somogyi Győzőről készített portréfilmeket.

Nemescsói Tamást 2002-ben tüntették ki Balázs Béla-díjjal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik