Kultúra a világ egy fura hely

Napi egy liter bortól még nem leszel alkoholista

Az ötvenes évek Franciaországában legalábbis még így gondolták.

A leggyakrabban a konyhája, borai és pezsgői miatt emlegetett ország apró titkaira vadászó Messy Nessy Chic bloggere néhány nappal ezelőtt kedvenc kávézójában egy érdekes plakátra figyelt fel, ami a következőt hirdette:

“Soha ne igyon többet napi egy liter bornál

A helyes adagolás: negyed palack, étkezésenként

EGÉSZSÉG – JÓZANSÁG”

Étkezésenként negyed palack? Napi egy liter bor? Ez azt jelenti, hogy a franciák a reggelihez is a gallér mögé hajítottak két és fél decit?

feldmanoriginal

Valahogy úgy. Rövid kutatás után kiderült, hogy a plakát az ötvenes évek derekán indított óriási, alkoholfogyasztás mérséklésére indított kampány része volt, a plakátokat pedig a XX. század egyik legmeghatározóbb francia grafikusa, Philippe Foré készítette.

Biztos benne, hogy józan? EGÉSZSÉG – JÓZANSÁG

sante-sobriete3

BIZTONSÁG, JÓZANSÁG

fore-sante

Fordítson hátat az alkoholnak.. Igyon egészségesen. – EGÉSZSÉG, JÓZANSÁG

fore-sante4

Az ivás élménye csak egy pillanatig tart.

fore-sante5

Ha mindez nem lett volna még elég meglepő, akkor most kapaszkodjon valami nagyon masszívba, ugyanis

a francia anyák egészen 1956-ig a kisiskolásoknak csomagolt ebéd mellé egy fél üveg bort, vagy almabort csúsztattak, hogy az étel könnyebben csússzon – a középiskolai büfékből pedig csak újabb huszonöt évvel később, 1981-ben vonták ki az alkoholos italokat.

childrenwine3

A bor egyébként korántsem évszázadok óta a franciák legkedveltebb itala, hiszen a középkorban a gyenge minőségű alkoholt csak azért itták, mert az biztonságosabb volt, mint a sokszor szennyezett víz. A borbiznisz mérete csak az első világháború idején kezdett villlámgyorsan nőni, – ehhez persze hozzájárult az addig fényesen fogyó abszint 1915-ös betiltása is – így nem csoda, hogy az ötvenes évekre pedig még a legkisebb faluban is öt-hat borkimérés működött.

Épp ideje volt tehát egy óriási kampánynak, hiszen az autók, illetve az irodai munkahelyek számának gyors növekedése lehetetlenné tették az ilyen mértékű fogyasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik