Kultúra

Napi egy liter bortól még nem leszel alkoholista

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 12. 29. 10:41

Az ötvenes évek Franciaországában legalábbis még így gondolták.

Korábban a témában:

A leggyakrabban a konyhája, borai és pezsgői miatt emlegetett ország apró titkaira vadászó Messy Nessy Chic bloggere néhány nappal ezelőtt kedvenc kávézójában egy érdekes plakátra figyelt fel, ami a következőt hirdette:

“Soha ne igyon többet napi egy liter bornál

A helyes adagolás: negyed palack, étkezésenként

EGÉSZSÉG – JÓZANSÁG”

Étkezésenként negyed palack? Napi egy liter bor? Ez azt jelenti, hogy a franciák a reggelihez is a gallér mögé hajítottak két és fél decit?

Valahogy úgy. Rövid kutatás után kiderült, hogy a plakát az ötvenes évek derekán indított óriási, alkoholfogyasztás mérséklésére indított kampány része volt, a plakátokat pedig a XX. század egyik legmeghatározóbb francia grafikusa, Philippe Foré készítette.

Biztos benne, hogy józan? EGÉSZSÉG – JÓZANSÁG

BIZTONSÁG, JÓZANSÁG

Fordítson hátat az alkoholnak.. Igyon egészségesen. – EGÉSZSÉG, JÓZANSÁG

Az ivás élménye csak egy pillanatig tart.

Ha mindez nem lett volna még elég meglepő, akkor most kapaszkodjon valami nagyon masszívba, ugyanis

a francia anyák egészen 1956-ig a kisiskolásoknak csomagolt ebéd mellé egy fél üveg bort, vagy almabort csúsztattak, hogy az étel könnyebben csússzon – a középiskolai büfékből pedig csak újabb huszonöt évvel később, 1981-ben vonták ki az alkoholos italokat.

A bor egyébként korántsem évszázadok óta a franciák legkedveltebb itala, hiszen a középkorban a gyenge minőségű alkoholt csak azért itták, mert az biztonságosabb volt, mint a sokszor szennyezett víz. A borbiznisz mérete csak az első világháború idején kezdett villlámgyorsan nőni, – ehhez persze hozzájárult az addig fényesen fogyó abszint 1915-ös betiltása is – így nem csoda, hogy az ötvenes évekre pedig még a legkisebb faluban is öt-hat borkimérés működött.

Épp ideje volt tehát egy óriási kampánynak, hiszen az autók, illetve az irodai munkahelyek számának gyors növekedése lehetetlenné tették az ilyen mértékű fogyasztást.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.