Kultúra

150 ezer antilop pusztulását nézték végig a filmesek

A BBC természetfilmes stábja épp forgatott, amikor a katasztrófa történt.

Amint arról beszámoltunk, a BBC tíz év után elkészítette a 2006-os Bolygónk, a Föld várva várt folytatását, például ebben szerepel az a zseniális rész is, ami a valaha volt legizgalmasabb természetfilmes jeleneteként aposztrofálva vírusként szétterjedt a weben pár hete a kígyók üldözte iguánáról.

A hatrészes minisorozat vasárnap érkező új epizódja mögött azonban egészen drámai események húzódnak, derül ki a film producereinek elmondásából. A Grasslands, azaz nagyjából Legelők című epizódhoz felvettek például egy bivalyt, ami egy oroszláncsapattal küzd, mégis a legfájdalmasabb látvánnyal akkor kerültek szembe, amikor egy alkalommal a ritka tatárantilopokról forgatott a stáb. Ezek azok a furcsa orrú patások, amelyeket szajgának is neveznek, eleve veszélyeztetett fajnak számítanak, így az a példátlan mértékű pusztulás, ami a BBC filmeseinek szemei előtt zajlott, még annál is megrendítőbb, mint amilyennek elsőre hangzik. Pedig az sem épp fájdalommentes: a tatárantilopok 150 ezer egyede pusztult el mindösszesen három nap leforgása alatt.

szajga

A döbbenetes eseményeknek a kazah sztyeppén voltak szemtanúi a filmesek. Az állatok ide, Türkmenisztánba, Mongólia és Kína egyes területeire vándorolnak a téli hónapokban, hogy az utódokat világra hozzák, minden nőstény körülbelül egy időben, mindössze pár nap különbséggel. Ez alkalommal azonban tömegével pusztulni kezdtek mind a nőstények, mind kicsinyeik.

Amikor azon a területen voltunk, ahol épp százezernyi nőstény ellett meg egy időben, egy nagyon gyorsan terjedő betegség söpört végig a populáción, mintegy 150 ezer példányt pusztítva el három nap alatt.

– számolt be az epizód producere, Chadden Hunter.

Azt hittük, épp a valaha volt legnagyobb természeti katasztrófának vagyunk szemtanúi. 150 ezer csodálatos állat pusztult el a szemünk láttára. Nem tudtuk, hogy ez nem jelenti-e a faj végső kipusztulását, ez megviselte a teljes stábot.

Szerencsére nem ez történt, bár a pusztulás mértéke megrendítő, ám a faj teljes eltűnését nem jelenti, néhány példány ugyanis túlélte a járványt.

Azóta hallottuk, hogy az utolsó néhány anya és kicsinye, amelyeket filmre vettünk, túlélte. Ami történt, emlékeztet arra, hogy milyen törékeny, mégis ellenálló tud lenni a természet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik