Kultúra

150 ezer antilop pusztulását nézték végig a filmesek

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

hypevadász. 2016. 11. 30. 13:15

A BBC természetfilmes stábja épp forgatott, amikor a katasztrófa történt.

Amint arról beszámoltunk, a BBC tíz év után elkészítette a 2006-os Bolygónk, a Föld várva várt folytatását, például ebben szerepel az a zseniális rész is, ami a valaha volt legizgalmasabb természetfilmes jeleneteként aposztrofálva vírusként szétterjedt a weben pár hete a kígyók üldözte iguánáról.

A hatrészes minisorozat vasárnap érkező új epizódja mögött azonban egészen drámai események húzódnak, derül ki a film producereinek elmondásából. A Grasslands, azaz nagyjából Legelők című epizódhoz felvettek például egy bivalyt, ami egy oroszláncsapattal küzd, mégis a legfájdalmasabb látvánnyal akkor kerültek szembe, amikor egy alkalommal a ritka tatárantilopokról forgatott a stáb. Ezek azok a furcsa orrú patások, amelyeket szajgának is neveznek, eleve veszélyeztetett fajnak számítanak, így az a példátlan mértékű pusztulás, ami a BBC filmeseinek szemei előtt zajlott, még annál is megrendítőbb, mint amilyennek elsőre hangzik. Pedig az sem épp fájdalommentes: a tatárantilopok 150 ezer egyede pusztult el mindösszesen három nap leforgása alatt.

A döbbenetes eseményeknek a kazah sztyeppén voltak szemtanúi a filmesek. Az állatok ide, Türkmenisztánba, Mongólia és Kína egyes területeire vándorolnak a téli hónapokban, hogy az utódokat világra hozzák, minden nőstény körülbelül egy időben, mindössze pár nap különbséggel. Ez alkalommal azonban tömegével pusztulni kezdtek mind a nőstények, mind kicsinyeik.

Amikor azon a területen voltunk, ahol épp százezernyi nőstény ellett meg egy időben, egy nagyon gyorsan terjedő betegség söpört végig a populáción, mintegy 150 ezer példányt pusztítva el három nap alatt.

– számolt be az epizód producere, Chadden Hunter.

Azt hittük, épp a valaha volt legnagyobb természeti katasztrófának vagyunk szemtanúi. 150 ezer csodálatos állat pusztult el a szemünk láttára. Nem tudtuk, hogy ez nem jelenti-e a faj végső kipusztulását, ez megviselte a teljes stábot.

Szerencsére nem ez történt, bár a pusztulás mértéke megrendítő, ám a faj teljes eltűnését nem jelenti, néhány példány ugyanis túlélte a járványt.

Azóta hallottuk, hogy az utolsó néhány anya és kicsinye, amelyeket filmre vettünk, túlélte. Ami történt, emlékeztet arra, hogy milyen törékeny, mégis ellenálló tud lenni a természet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.