Kultúra

A legnagyobb komikusoknak járó díjjal tüntették ki Bill Murrayt

A színész kapta a rangos Mark Twain-díjat, amelyet tegnap este adtak át Washingtonban.

A Golden Globe-díjas és a korábban Oscarra is jelölt Bill Murray vehette át tegnap este az idén 19. alkalommal kiosztott Mark Twain-díjat. A Szellemirtók és az Idétlen időkig sztárja a John F. Kennedy Előadóművészeti Központ díjátadóján elmondta, hogy sikerét a családja szeretetének és azoknak a tehetséges kollégáinak köszönheti, akikkel több mint négy évtizedes pályafutása során együtt dolgozhatott.

A Mark Twain mellszobrát ábrázoló trófeát a 65 éves művész annak átvételét követően leadta a színpadról, hogy körbeadva a közönség is kezébe foghassa.

Csak akkor megyek le innen, ha eltűnik a szemem elől.

– figyelmeztetett a színész, aki az est végén Sweet Home Chicago című dal egyik feldolgozásának eléneklésével fejezte be szereplését.

Bill Murray a vasárnap esti díjátadó ceremónián. Fotó: Reuters
Bill Murray a vasárnap esti díjátadó ceremónián. Fotó: Reuters

A Mark Twain-díjat korábban Richard Pryor, George Carlin, Lily Tomlin, Neil Simon és tavaly Eddie Murphy is átvehette. Az elismerést olyan művészeknek szánják, akik humorukkal hasonlóan nagy hatást gyakoroltak az amerikai társadalomra, mint a 19. századi író.

Steve Martin, aki szintén elnyerte a díjat korábban, videoüzenetben köszöntötte kollégáját:

Isten hozott a klubban!

– üdvözölte, de pályatársát ugratva egy kérdést is intézett a Kennedy Centerhez:

Tényleg (őt)?!

Bill Murrayt az estén a tévés showman Jimmy Kimmel is méltatta. Mint mondta, egyszerre zseniális és gátlástalan; olyan pasas, aki képes megúszni, ha elcsórja a sült krumplit a vacsorázók tányérjáról, vagy elront egy fehér házi sajtóértekezletet.

A színész köszöntésére megjelent a ceremónián Ivan Reitman, a Szellemirtók rendezője, illetve Miley Cyrus és David Letterman is, aki a mai napig nem kevesebb, mint 44-szer hívta meg az NBC-n futó Late Night című műsorába Murrayt.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik