Kultúra

Bocuse d’Or: A séfek tudósokká kezdenek válni

Noha Magyarország első alkalommal látja vendégül a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or kontinensdöntőjét, sem a szervezők munkájára, sem a verseny hangulatára nem lehet panasz - mondta az MTI-nek adott interjújában a megmérettetés első, keddi napján Jérome Bocuse.

Biztosan minden résztvevőre és látogatóra mély benyomást tesz az, amit a budapesti versenyen tapasztal

– méltatta a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében, a Hungexpo Vásárközpontban megrendezett versenyt az alapító Paul Bocuse fia.

Galéria
Fotó: MTI

Mint emlékeztetett, a Bocuse d’Or jövőre ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját.

Édesapám, Paul Bocuse a kezdetekkor olyan eseményt képzelt el, amelynek során nem professzorok, nem szakírók, hanem csakis séfek mérik össze a tudásukat. A világ minden tájáról szerette volna összegyűjteni a legjobb szakácsokat egy színpadra

– idézte fel.

Galéria
Fotó: MTI

Jérome Bocuse már 1987-ben, tizennyolc évesen részt vett a verseny megszervezésében. Mint kiemelte, édesapját mindig nagy család vette körül; így képzelte el a versenyt is, amelynek során a különböző országok séfjei közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Harminc esztendővel az indulás után ez a családias érzés még mindig él a versenyen, noha a Bocuse d’Or azóta más dimenziókba lépett, és a mostani jelöltek már olyan dolgokat valósítanak meg, amelyeket harminc évvel ezelőtt még senki sem tudott elképzelni sem

– tekintett vissza.

Galéria
Fotó: MTI

Jérome Bocuse elmondása szerint ma már rengeteg szakácsverseny létezik, és ezeket nehéz összehasonlítani.

A Bocuse d’Or rendkívül intenzív megmérettetés, a jelöltek éveket szánnak a felkészülésre, és az is fontos, hogy a versenyzők az első pillanattól az utolsóig közönség előtt készítik el a fogásaikat, így ez a verseny valódi show is. Itt semmi sem felvételről megy, élőben lehet szorítani a csapatokért és átélni a verseny izgalmát.

A gasztronómia fejlődéséről szólva elmondta, hogy a séfek ma már egyre inkább kutatókká, sőt tudósokká is kezdenek válni. Trendek jönnek és mennek, a legfontosabb azonban továbbra is az, hogy a végeredmény magas színvonalú legyen, a Bocuse d’Oron valójában erről szól minden. Az alapok ugyanazok: hiába néz ki gyönyörűen egy tál, ha az ízesítés nem sikerül jól, nem fog nyerni – mondta Jérome Bocuse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik