Kultúra

Megvan, ki megy a Bocuse d’Or európai döntőjébe

Szarvasborjúból és kecsegéből kellett főzni.

Széll Tamás képviseli majd hazánkat a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjén. Hat induló közül bizonyult a legjobbnak a csütörtöki magyar döntőn. (Fotóinkon az általa készített ételeket láthatják.)

Bocuse d'Or - Széll Tamás
Bocuse d’Or – Széll Tamás

A szervezők közleményéből kiderül: a versenyzők szarvasborjú combjából és gerincéből készítettek tálon bemutatott húsételt, illetve kecsegéből és annak kaviárjából egy tányéron bemutatott halételt. Ezekhez fele arányban zöldséget, gyümölcsöt, friss zöldeket és fűszereket kellett használniuk. Fontos szempont volt, hogy a megadott alapanyagokból eredeti, kreatív ételkülönlegességek szülessenek.

A nyertes, az Onyx étterem séfje már korábban is eredményesen szerepelt a Bocuse d’Or-on, rajta kívül Győrffy Árpád (Kollázs, Four Seasons), Pohner Ádám (Olimpia), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Szabó László (Sodexo) és Volenter István (67) versenyzett az európai döntőbe jutásért. Pohner végzett a második, Volenter a harmadik helyen.

Bocuse d'Or - Széll Tamás
Bocuse d’Or – Széll Tamás

Az európai döntő ugyancsak Budapesten lesz, május 10-11-én. A zsűri, egyben a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke azt mondta: bizakodva tekintenek az európai megmérettetés elé, „soha nem rendeztek Magyarországon ilyen nívós versenyt”. Hamvas Zoltán szerint ez annak jele, hogy a magyar gasztronómia az utóbbi időben hatalmas fejlődésen ment át.

Bocuse d'Or - Széll Tamás
Bocuse d’Or – Széll Tamás

A fogásokat 12 fős nemzetközi zsűri értékelte, ebbe hat tagot a döntősök delegálhattak, hatan pedig nemzetközi szaktekintélyként voltak jelen. Az ételek elbírálásakor az elsődleges szempont az íz, a prezentáció és az eredeti jelleg, valamint a tiszta, racionális anyagfelhasználásra épülő konyhai munka volt. Az európai döntőn azt is számba veszik, hogy mennyire jelennek meg az elkészült ételekben a magyar (gasztro)kulturális elemek, hagyományok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik