Kultúra

Nem sokon múlt, hogy az amerikai hamburgerben marhahús helyett víziló legyen

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 03. 01. 19:47

Az Egyesült Államokban évszázados hagyománya van a marhatenyésztésnek, így ha az amerikai húsételekre gondolunk, jó eséllyel először a hamburger, vagy egy jó kertiparti jut eszünkbe. Egy másik univerzumban viszont talán a vízilósteak, vagy a vízilópogácsa jutna az emberek eszébe.

Ezt az idilli képet a Kongresszus 1910-ben majdnem darabokra törte: a tagok több ezer víziló Afrikából való importálásának lehetőségét vetették fel, gondolva, hogy a Mexikói-öböl partjain is tökéletesen érzik majd magukat, sőt, húsukért vastagon megéri majd tartani őket.

De miért vetődött fel a lehetőség? – tehetjük fel a kérdést.

A válasz egyszerű: az Egyesült Államok népességszáma ugrásszerűen nőtt, melyből a hazájukat elhagyók (így a közép-európaiak, köztük magyarok) milliói is kivették a részüket. A marhatenyésztés azonban nem tudta felvenni a tempót ezzel a növekedéssel, főleg, hogy a legeltetésre használható földterületek mennyisége a városok gombamód szaporodása és a túllegeltetés miatt csökkent.

Még több ember vágyott tehát marhahúsra, de egyre kevesebb állt rendelkezésre.

Az árak ennek megfelelően meredeken nőni kezdtek, így gyors megoldásra volt szükség.

A legnagyobb lapok napi szinten foglalkoztak a kérdéssel, és mármár attól kezdtek tartani, hogy az emberek már a kutyákat kezdik feldolgozni. Egy újságíró szerint

ha a húsipari vállalatok tovább növelik az árakat, talán hozáadhatjuk majd az étlapokhoz az angol bulldog-szeletet, a pudlilevest, vagy épp a tacskópitét.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium egyik kutatója, William Newton Irwin 1909-ben úgy érezte, megtalálta a megoldást nyújtó állatokat, ezt pedig azonnal szétkürtölte a Journal of Heredity című lapban.

Cikke egyik legmeglepőbb állítása a vízilovak húsállatként való tenyésztése volt, de ennek létjogosultságára tökéletes bizonyítékot hozott: a Central Park állatkertjében élő Miss Murphy például fogságban tartva is nyolc utódnak adott életet, így a csordák létszámának növekedésével sem lenne gond, a nagyszámú utódok pedig egy idő után óriási húsforrást jelentenek majd.

Tenyésztésükhöz tökéletes helyszínnek gondolta a Mexikói-öblöt, ahol közel 2,6 millió hektár terméketlen föld állt készen a gyümölcsöző farmokká alakításra, és tette volna lehetővé

évi egymillió tonna vízilóhús piacra dobását.

A vízilovak egy másik problémát is megoldottak volna: a XIX. században Japánból áttelepített közönséges vízijácint túlzottan elszaporodott a Mexikói-öbölben, az óriási állatok pedig jó részét könnyűszerrel felfalták volna, ezzel kitisztítva az öbölbe tartó víziutakat.

Egyáltalán finom a víziló?

Az afrikaiak szerint igen, de az állítás igazságtartalmát a cikk szerzője sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudja.

A Kongresszusban

Date Created/Published: [between ca. 1910 and ca. 1915] - Library of Congress, Prints & Photographs Division, Bain Collection - Reproduction number: LC-DIG-ggbain-13519 (digital file from original negative) - Rights Advisory: No known restrictions on publication.

1910-ben egy louisianai kongresszusi képviselő, Robert Broussard két Afrika-szakértővel, a felfedező Frederick Russell Burnhammel és a Dél-Afrikában szolgált katonával, Fritz Duquesne-vel együtt próbálta eladni az ötletet: március 24-én a javaslat a Kongresszus elé került, a meghallgatás csodásan sikerült, a legnagyobb lapok pedig elragadtatva tálalták a fejleményeket.

De miért nem lett akkor semmi a javaslatból?

Az ülésszak végéig nem sikert dűlőre jutni az ügyben, 1911-ben pedig azt egyszerűen nem nyújtották be újra. Irwin, a projekt tudományos részének atyja még ugyanebben az évben meghalt, a többiek érdeklődése pedig egyszerűen más ügyek felé fordult.

Az amerikaiak azonban enélkül is megtalálták a módját, hogy kisebb helyen több marhát tarthassanak, megalapozva ezzel a modern mezőgazdaság alapjait.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.