Kultúra

Kisfilmmel ünnepel a 30 éves Pixar, a Toy Story és az Agymanók gyártója

Az animációs cég február elején jubilált, és most egy születésnapi videóból kiderül, mitől Pixar egy Pixar-mozi.

A Pixar Animation Studiost 1979. február 5-én alapították, s az amerikai cég kezdetben csak speciális animációs és 3D hatású anyagok készítésére alkalmas számítógépekkel és szoftverekkel foglalkozott. A változás 1995-ben következett, amikor elkészítették az első teljes mértékben számítógéppel készült animációs filmet, a Toy Story – Játékháborút. Ez tökéletesen megváltoztatta a cég profilját, s ugyanakkor kaput nyitott egy vadonatúj animációs technológiára, amit mások is átvettek. A stúdió a következő tíz évben még újabb öt filmet készített, sorban jött egymás után az Egy bogár élete, a Toy Story 2, a Szörny Rt., a Némó nyomában, és A hihetetlen család.

A filmstúdió közben kilépett a tőzsdére, 2006-ban pedig fuzionált a Disney-vel, és olyan további filmeket készített, mint a Verdák, a L’ecsó, a Fel! vagy tavaly az Agymanók. Az internet egy névtelen mémgyárosa kiválóan megfogalmazta, a Pixar munkássága gyakorlatilag arról szól, hogy megmutatják: mi van, ha a játékainknak, a bogaraknak, a szörnyeknek, a halaknak, a szuperhősöknek, az autóknak, a patkányoknak, a robotoknak, a kutyáknak vagy Skóciának érzéseik vannak.

John Lasseter, a cég fő kreatív tisztviselője ugyan ezt nem mondja ki a születésnapi videóban, de kifejti, attól Pixar-film egy Pixar-film, hogy lelke van, nagyon odafigyelnek a történetre és a technikára, a kreatív munkatársak pedig rengeteg időt és teret kapnak arra, hogy ötleteljenek és dolgozzanak. Ahogy fogalmazott:

A művészet hívja életre a technológiát, de a technológia is inspirálja a művészetet.

Mint kifejezte, az évek során egyre jobbak lettek abban, hogy még valóságosabban modellezzék az olyan dogokat, mint a Szörny Rt. Sulley-jának szőre, Merida haja, vagy a Dínó Tesó özönvize. S ugyan filmjeik elsősorban gyerekeknek szólnak, a történetmesélés és a látvány együtteséből a legreálisabb alkotásokat kívánják elkészíteni. Íme a teljes videó:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik