Kultúra

Őket néztük idén: 2015 színészi teljesítményei

Kiváló és borzasztó alakítások, meglepetések, szexszimbólumok és hypecsillagok: íme, az év színészi teljesítményei Hollywoodból.

2015-ben is ezerrel pörögtek a hollywoodi hírességek: ha nem éppen a mozikban, akkor a filmvilágból érkező hírekben hódítottak nap, mint nap. Év végi összeállításunkból kiderül, kiket láttunk a legjobbaknak, a legrosszabbaknak, a pozitív értelemben legmeglepőbbeknek, a legvonzóbbaknak, illetve, hogy ki dobbantotta a legnagyobbat az álomgyárban.

Az év színésze: Tom Hardy

Reuters
Reuters

Tom Hardy felért a csúcsra. A korábban számos mellékszerepben feltűnt és tehetségét jobbnál jobb alakításokkal igazoló 38 éves brit idén megsüvegelendő teljesítménnyel rukkolt elő: négy mozifilmben játszott, ezek közül pedig csak egyben, a nagy hírű A visszatérőben nem ő alakította a főhőst. Alejandro González Iñárritu filmje, továbbá A 44. gyermek és a Mad Max: A harag útja mellett a Kray fivérekről szóló Legenda főszerepét játszotta, utóbbiban ráadásul duplán brillírozott, hiszen ő formálta meg mind a két gengsztert. Hiába: Hardy mára az álomgyár egyik nagyágyújává vált, akivel a jövőben is számolni kell.

Az év színésznője: Cate Blanchett

Reuters
Reuters

A kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett idén ismét bizonyította, hogy ő korunk egyik legkiemelkedőbb és legtermékenyebb színésznője, ugyanis 2015-ben négy filmje is kijött, melyek közül a Todd Haynes rendezte Carol címszerepéért Golden Globe-ra is jelölték. A sok méltatás és a negyedik Arany Glóbusz elnyerésének komoly sansza nyomán csaknem biztosra vehetjük, hogy a 46 éves ausztrál szépség neve is ott lesz januárban a legjobb női főszereplőnek járó Oscarra esélyes színésznőké között. Meg is érdemelné, hiszen a Knight of Cups, a Hamupipőke, a Carol és a Truth című alkotásokkal ismét nagyot teljesített.

Az év legrosszabb színésze: Adam Sandler

Reuters
Reuters

Az évek óta a rá jellemző deviáns karakterekkel és az altesti poénokkal hódító Adam Sandler idén is hozta a formáját és a borzalmas A cipőbővülő után a Chris Columbus rendezte Pixellel jelentkezett a mozikban, amely földönkívüliek ide, videojáték-figurák oda, ugyancsak kiábrándító lett. A komikus mindemellett a Hotel Transylvania 2 Drakulájának hangjaként, illetve az indián színészekkel szemben a forgatáson tanúsított méltatlan bánásmód miatt kirobbant botránnyal hírhedté vált The Ridiculous 6 című westernnel hallatott magáról, ám Sandler ezekben sem mutatott többet a tőle megszokott önismétlő teljesítménynél.

Az év legrosszabb színésznője: Jennifer Lopez

Getty Images
Getty Images

A színjátszás irányába továbbra is sűrűn kacsintgató énekesnő, Jennifer Lopez 2015-ben a magyar mozikat jótékonyan elkerülő Lila & Eve mellett A szomszéd fiú című borzalomban tűnt fel, melyben a fiatal szomszédjával kavaró megcsalt férjes asszony szerepében nyújtott alakításával újfent igazolta, hogy ez a biznisz bizony nem neki való. A jövőre nézve tudnánk javasolni, hogy maradjon inkább a kaptafánál és énekeljen, hiszen ahhoz legalább tényleg van tehetsége. A színészkedéshez viszont nagyon nincs.

Az év férfi meglepetése: Domhnall Gleeson

Getty Images
Getty Images

A kiváló Brendan Gleeson fia 2015-re abszolúte beérett és remek alakítások egész sorával örvendeztette meg a mozilátogatókat: kezdve a tavaly befejezett, de hozzánk csak február elején megérkező Rendíthetetlennel, a kiváló Ex Machinán és a Brooklynon át egészen a Star Wars: Az ébredő Erőig és akkor még ott van a tengerentúlon már taroló A visszatérő is. Figurái ugyan az Ex Machina programozó hősén kívül mind mellékszereplők voltak, azonban az ifjú Gleeson ezekben is rendre megvillantotta tehetségét, ráadásul úgy, hogy egymástól merőben eltérő karaktereket formált meg. A jövőben is érdemes lesz odafigyelni rá.

Az év női meglepetése: Alicia Vikander

Getty Images
Getty Images

A 2014-es Fenegyerek és A hetedik fiú című feledhető produkciók kisebb szerepei után idén óriásit dobbantott az Alex Garland írta és rendezte Ex Machina női főszerepével a köztudatba berobbant Alicia Vikander, aki az alakításáért a hónap elején meg is kapta élete első Golden Globe-jelölését. A 27 éves svéd színésznő azonban nem állt meg ennyinél és a Guy Ritchie-féle Az U.N.C.L.E. embere, illetve Az ételművész mellékszerepei mellett az Oscar-díjas Eddie Redmayne főszereplésével készült A dán lányban is nagyot alakított, amelyért ugyancsak Arany Glóbuszra jelölték. Ez aztán a teljesítmény, kérem! Hatalmas talentum a leányzó, drukkolunk is neki, hogy legalább az egyik díjat hazavigye.

Az év legszexibb színésze: Chris Hemsworth

Reuters
Reuters

Jóllehet egyre több szuperhős-alkatú jelölt akad manapság, de az a helyzet, hogy a világ jelenlegi legszexisebb férfiújának kikiáltott Chris Hemsworth elsőségével mi sem tudunk vitatkozni, ezért 2014 után nálunk idén is ő vitte a prímet. Hemsworth a Marvel Thorjaként az évek során meghódította mind világ mozijait, mind a női szíveket, és noha az alakításai messze nem kiemelkedőek, külsőleg továbbra is nagyon rendben van. Idén többek között a Bosszúállók: Ultron korában és A tenger szívében című óriásbálnás alkotásban is feltűnt, így a változatosság kedvéért felpumpálva, és lefogyva is megmutatta magát.

Az év legszexibb színésznője: Rebecca Ferguson

Reuters
Reuters

Az általunk 2015 legvonzóbb nőjének választott Rebecca Ferguson egyúttal az év női meglepetése kategóriában is a favoritok egyike volt, hiszen a Mission: Impossible – Titkos nemzettel berobbanó svéd szépség nem csupán az arcával és az alakjával, de a remek alakításával is lenyűgözött bennünket. A korábban inkább csak kisebb sorozatszerepekben tűnt fel, mígnem a 2013-ban indult A fehér királyné című kosztümös szériában Erzsébet királynőként bizonyította tehetségét. A tavalyi Herkules volt az első hollywoodi produkciója, idén pedig az ötödik lehetetlen küldetéses mozival megmutatta, milyen sokoldalú, ugyanis a megnyerő játéka mellett még a figurája kaszkadőrös kunsztjait is ő hajtotta végre a filmben.

Az év hypekirálya: Benedict Cumberbatch

Reuters
Reuters

Ki más is lenne az a sztár a hollywoodi elitből, akit 2014 után idén is a legtöbbet emlegettek, ha nem Benedict Cumberbatch? A színészről, aki volt már Sherlock Holmes, Khan és Samug is, év elejére végre kiderült, hogy beáll a Marvel-csapatba és ő lesz a mágus Dr. Stephen Strange megformálója, amely a bejelentése óta továbbra is az év egyik, ha nem a legnagyobb casting-szenzációja. A Cumberbatch körüli konstans hype ellenére idén sajnos nem láthattuk sokat a mozivásznakon, hiszen csak a Fekete mesében tűnt fel Johnny Depp tesójaként. Mindazonáltal örömhír a népes rajongótáborának, hogy miután sokat forgatott, így jövőre négy filmje érkezik majd és köztük lesz a roppant várós Doctor Strange is.

Az év hypekirálynője: Jennifer Lawrence

Getty Images
Getty Images

Ami Cumberbatch férfiban, az Lawrence nőben: a még mindig csupán 25 éves színésznő, aki 2012-ben a valaha volt legfiatalabbként vehetett át Oscar-díjat, azóta is a csúcson van és évről évre egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Nem meglepő tehát, hogy olykor úgy érezzük: még a csapból is ő folyik. Ügyes szerepválasztásai révén és az X-Men filmek, illetve Az éhezők viadala franchise egymást váltó installációi következtében eddig minden évben, így idén is jelentkezett egy-egy blockbusterrel, miközben rendre elvállal színészileg nagyobb kihívásokat jelentő produkciókat: ilyen a magyar mozikba most megérkezett Joy is, amelyért karrierje során immár negyedik alkalommal jelölték Golden Globe-ra.

Az év áttörése: Daisy Ridley

Getty Images
Getty Images

Utolsó és egyben legizgalmasabb kategóriánk győztese egy percig sem volt kétséges: a Star Wars: Az ébredő Erő főszerepében nagyot alakító Daisy Ridley egyértelműen 2015 felfedezettje. A 23 éves angol lány szinte a semmiből tűnt fel és Rey szerepének elnyerésével instant világhírűvé is vált, ráadásul megérdemelten, hiszen ha valaki tényleg kiváló a hetedik epizódban, akkor az ő. Ezúton jár is a dicséret J.J. Abrams-éknek a csatingolásáért, mivel telitalálatnak bizonyult. Hogy aztán Ridley kisasszony a 21. század Mark Hamilljeként mit fog letenni az asztalra a Star Wars mellé, az egyelőre a jövő zenéje, mindenesetre mi szorítunk neki, hogy minél több szerepben megmutathassa, mire képes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik