Kultúra

Óriáshal köpte partra Jónást

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 11. 12. 13:00

Talán mindenkinek megvan a kép, ahogy Jónás próféta kucorog a cet gyomrában, vagy ahogy elnyeli őt az óriási állat. De hogy került oda, és miként szabadult? Egy szép mese a Bibliából, aminek a végén mindenki boldog. És ma van Jónás napja.

A történetet Jónás könyvében találjuk, amely nevét a szokásostól eltérő módon nem szerzőjéről, hanem főszereplőjéről kapta. Tudományos hátteréről annyit, hogy keletkezési idejét a Krisztus előtti V-III. századra teszik. Az isteni irgalmat fejezi ki, amelyben nemcsak Izrael fiai, hanem a Föld minden népe részesül. Ja, és nem halazzuk le a ceteket, kérdéses óriási tengeri állat az ószövetségi Jónás könyve Károli Gáspár fordításában halat ír. A cet szó az Újszövetségben, Máténál szerepel, és persze sok modern feldolgozásban.

Elszaladt az Úr elől

A történet szerint pedig az Úr egy napon így szólt Jónáshoz, Amittai fiához: “Kelj fel, menj Ninivébe, a nagy városba, és kiálts ellene, mert gonoszságuk felhatolt elémbe!”

Asszíria fővárosáról van szó, amely ha a próféta szavára nem hirdet bűnbánatot, nem kerülheti el a pusztulást.

Talán nem tiszteletlenség némi humort felfedezni a Szentírás szövegében, legalábbis a folytatás alapján: “És felkele Jónás, hogy Tarsisba szaladna az Úr elől”.

Merthogy Tarsis az ellenkező irányban, a mai Spanyolországban van. Semmi kedve nem volt ugyanis pogányok közé menni hírnökként, közbenjárni azok menekülésében. Nyilván balgaság a Mindenható parancsa ellen lázadni, a Jónást szállító hajó óriási viharba keveredett, a legénység tagjai mind a maga istenéhez fohászkodott.

“Jónás pedig leméne a hajó aljába, és lefeküdt és elaludt. De hozzáméne a kormányos mester, és mondá néki: Mi lelt, te nagy alvó? Kelj fel, kiálts a te Istenedhez; hát ha gondol velünk az Isten, és nem veszünk el!” Így esett, hogy kiderült: az Úr elől menekülő Jónás miatt fenyegeti pusztulás a hajót.

És felragadák Jónást és beveték őt a tengerbe, és megszűnék a tenger az ő háborgásától.

Tegyük hozzá, Jónás maga tanácsolta ezt nekik, hogy saját élete árán mentse a matrózokét.

Másodjára jó irányba indult

“Az Úr pedig egy nagy halat rendelt, hogy benyelje Jónást. És lőn Jónás a halnak gyomrában három nap és három éjjel.” A próféta nagyon megijedt, mondhatni megtört, az Úrhoz fohászkodott szabadításért a hal gyomrában. “És szóla az Úr a halnak, és kiveté Jónást a szárazra. És lőn az Úrnak szava Jónáshoz másodszor is, mondván: Kelj fel, menj Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd néki azt a beszédet, a mit én parancsolok néked.”

Talán nem csoda, hogy Jónás ezúttal egyenesen Ninivébe ment, ahol fennen hirdette: “Még negyven nap, és elpusztul Ninive”! A város pedig bűnbánatot tartott, zsákba öltözött, hamuba ült és böjtölt mindenki a barmoktól a szolgákon át a királyig.

És látá Isten az ő cselekedeteiket, hogy megtértek az ő gonosz útjokról: és megbáná az Isten azt a gonoszt, a melyről mondá, hogy végrehajtja rajtok, és nem hajtá végre.

Példa a tökkel

Jónás viszont meglehetősen kiakadt Isten döntésén, ő maga nem kegyelmezett volna a bűnösnek. Dühösen korholta az Urat, azt mondta, azért futott először Tarsisba, mert tudta: “irgalmas és kegyelmes Isten vagy, nagy türelmű és nagy irgalmasságú és a gonosz miatt is bánkódó”. Elhagyta a várost, letelepedett a sivatagban.

Isten pedig tököt növesztett Jónás fölé, hogy megoltalmazza a gyilkos napsugaraktól, aminek a próféta szerfelett megörült. Másnapra férget rendelt, ami elpusztította a tököt, Jónás pedig bágyadtan feküdt a kínzó hőségben, haragudott az Úrra és inkább a halált kívánta.

Az Úr pedig monda: Te szánod a tököt, a melyért nem fáradtál és a melyet nem neveltél, a mely egy éjjel támadt és más éjjel elveszett: Én pedig ne szánjam Ninivét, a nagy várost, a melyben több van tizenkétszer tízezer embernél, a kik nem tudnak különbséget tenni jobb- és balkezük között, és barom is sok van?!

Komoly tanmese volt ez a történet a maga korában irgalomról a megtért bűnössel szemben, az Istenhez való hűségről, és figyelmeztetés a szövetséget megtartásáról Izrael népe számára.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.