Kultúra

Borokról neveznék el a nagy magyar alagutakat

M6-os alagút (Array)
M6-os alagút (Array)

Magyar borfajták népszerűsítésére „használná” az M6-os autópályán épült négy alagutat a pécsi, a tolnai, a szekszárdi és a villányi borvidék borászai.

Négy magyar borvidéken halad át az M6-os autópálya, amelyen négy alagutat is építettek. Bátaszék, Geresd, Baranya, Véménd alagút, de a bejáratukhoz csak egy-egy betűt írtak fel: A, B, C, D. Mindenütt Európában az alagutak saját nevet kapnak, amelyek az országimázs részeivé válnak. Ausztriában és Németországban gyakori, hogy a szőlőtermesztő vidékeken az adott borfajta nevére keresztelik ezeket az építményeket – írja a Híradó.hu.

Az M6-os által érintett négy magyar borvidék elnökei most azt szeretnék elérni, hogy az autópályát üzemeltető társaság járuljon hozzá az átkereszteléshez és inkább a négy helyi borfajta nevét írják azokra. Az ötletadó Heimann Zoltán, a Szekszárdi borvidék Hegyközségi Tanácsa elnökeként természetesen a bikavérről keresztelné el a hozzájuk legközelebb lévő alagutat.

Bock József, a Villányi borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondta, a cabernet franc-nak szeretnénk végre magyar nevet adni, én ezért arra az alagútra, aminek esetleg mi adhatnánk nevet, azt írnám: „Villányi Franc”. Hárs Tibor, a Pécsi borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint a pécsi borvidék jellegzetessége a kései szüretelésű cirfandli szőlőből készülő desszertbor, ezért ezt írnák az alagútjukra.

Schmidt Győző a Tolnai borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke pedig a zöld veltelini nevét népszerűsítené az autópályán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik