Kultúra

„A korrupció az, amiből kihagynak” – 79 éve született Hofi Géza

Hofi Géza (Array)
Hofi Géza (Array)

Az ország máig legkedveltebb humoristájára emlékezünk.

Hofi Géza ma ünnepelné 79. születésnapját. 66 éves korában, 2002. április 10-én halt meg, de máig emlegetett aranyköpései miatt méltán a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Zseni volt, aki előadásaival – humorba oltva – tökéletesen pontos képet festett a magyar társadalom helyzetéről.

Hoffmann Géza néven 1936. július 2-án, Kőbányán született. Öt évig volt gyári munkás, míg fel nem figyelt tehetségére Szendrő József, aki 24 évesen a debreceni Csokonai Színházhoz szerződtette. Amikor a stand-upról még azt sem tudta senki, hogy eszik-e vagy isszák, ő az előadások után már létrehozta. Kiállt, és beszélt.

Az ország 1968-ban ismerte meg, amikor a rádió szilveszteri műsorában egy táncdalfesztivál-paródiát adott elő. Kemény politikai humora miatt megfigyelték, jelentéseket írtak róla, de Kádár János megtűrte őt.

1983-ban Ádám Ottó szerződtette a Madách Kamara Színházhoz. A Hofélia című önálló estjét ötszázszor játszotta, az Élelem bére című 1500 előadást ért meg. Hofi a rendszerváltás után is töretlen sikerrel lépett fel, műsorainak hangvétele, stílusa, egyéni humora alapvetően nem változott.

Átesett egy szívinfarktuson, szemműtéten, 2002 februárjában tért vissza a színpadra, ahol még két hónapot játszott, a haláláig nagy sikerrel.

Hofi imádta az életet, az igényességet és a nagyvonalúságot, és szóvá tett mindent, amiről sokan azt hitték, kimondhatatlan. Az ország egyik legnépszerűbb egyénisége volt.

Mint néhány hónapja megírtuk, Hofi Géza még egy kaliforniai hiphop-duót is megihletett, de szerintünk sokkal jobb őt eredtiben visszaidézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik