Kultúra

Hivatalos: másolták 2013 legnagyobb slágerét

Pharrell Williams és Robin Thicke (Pharrell Williams és Robin Thicke)
Pharrell Williams és Robin Thicke (Pharrell Williams és Robin Thicke)

Egy Los Angeles-i bíróság keddi döntése szerint szerzői jogsértés miatt 7,4 millió dollár kártérítést kell fizetnie Marvin Gaye gyermekeinek a Pharrell Williams és Robin Thicke szerzőpárosnak, mivel Blurred Lines című dalukhoz felhasználták a soullegenda zenéjét.

A 2013-ban megjelent dal nagyon hasonlít Gaye Got to Give It Up című 1977-es szerzeményéhez. Ezért a néhai zenész családját, szerzői jogi örökösét kártérítés illeti – döntött az esküdtszék.


Marvin Gaye~ ” Got To Give It Up ” ~ 1977 ❤️ by StrictlyMuzik


Marvin Gaye gyermekei – Nony, Frankie és Marvin Gaye III – 2013-ban perelték be a szerzőpárost, mondván a Blurred Linesban, 2013 legsikeresebb dalában, amely csak az Egyesült Államokban 7,3 millió példányban kelt el, felhasználták apjuk zenéjét. A Blurred Linesért a szerzőpáros Grammy-jelölést is kapott, és a dal több mint 16 millió dollár hasznot hozott.

Az ügy az amerikai zeneipar két legnagyobb neve közötti látványos összecsapás volt: a hétszeres Grammy-díjas Williams több mint 100 millió felvételt adott el világszerte szerzőként és producerként karrierje során, míg Gaye – akinek nevéhez olyan világsikerek fűződnek, mint a Sexual Healing, a How Sweet It Is – 1984-es halála óta is töretlenül népszerű maradt.

Williams és Thicke tagadta, hogy Gaye zenéjét másolták volna, azt azonban elismerték, hogy a két dal hasonlít egymásra. A két héten át tartó bírósági tárgyaláson mindkét fél szakértők hadát vonultatta fel a dalok elemzésére, összevetésére.

Williams ügyvédje közölte, tanulmányozzák a fellebbezés lehetőségét.

Pharrell Williams és Robin Thicke. Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik