Kultúra

A Szépművészeti visszautasítja az egyiptomi vádakat

A hazai múzeum szerint megbízható forrásból kerültek a birtokukba azok a műtárgyak, amelyekről az afrikai ország azt állítja, hogy műkincscsempészet révén került Magyarországra.

„Egyiptomi műtárgyvásárlás – minden szempontból törvényes és biztonságos volt a gyűjteménygyarapítás” – írja a közleményében az Szépművészeti Múzeum. Szerintük a múzeum szakemberei minden esetben kétséget kizáróan igazolni tudják a gyűjteményben őrzött műtárgyak legális eredetét.

Ismerik a korábbi tulajdonost is

Az elmúlt hetekben több sajtóhír látott napvilágot arról, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeumban három olyan műtárgy – az elmúlt évben vásárolt három részből álló óbirodalmi reliefes faltöredék – is található, amelyek 2002-ben illegálisan kerültek ki Egyiptomból.

A múzeumi szakemberek ezzel szemben azt állapították meg, hogy a tárgy legális úton került az előző tulajdonosához.  A lapok mostani állításával szemben az is bizonyítható, hogy a műtárgy 1974-ben már egy neves párizsi galéria tulajdonában volt.

A Szépművészeti Múzeum 2013-ban vásárolta meg az egyiptomi reliefet az egyik legjobb hírnévnek örvendő londoni műkincskereskedő cégtől (Rupert Wace Ancient Art), amelytől számos elismert múzeum, így a British Múzeum és a Louvre is már több antik műtárgyat szerzeményezett.

A műtárgynak 1974-ig visszamenőleg írásos dokumentációval igazolható az eredete, de a hazai múzeum szakértői ismerik az 1974 előtti tulajdonos nevét is. Ezen túl, a műkereskedelemben lévő műtárgyak regisztrációjával foglalkozó nemzetközi cég, az Art Loss Register nyilatkozata, illetve a szerződés egyes rendelkezései is mind garanciát nyújtanak Magyarország jogszerű tulajdonszerzésére.

Egyiptom pert indított a kicsempészett műtárgyak miatt

Csütörtökön Mohamed Ibráhím egyiptomi műkincsvédelmi miniszter bejelentette, hogy pert indítottak Magyarország és Franciaország ellen öt régészeti lelet miatt, amelyet 2002-ben csempésztek ki az észak-afrikai országból.

A műtárgyakat szerintük a Gíza tartományban található Szakkára település körüli ásatásokról lopták el, majd Franciaországba és Magyarországra juttatták azokat. A leletek Haunefer pap sírjából származnak, aki az időszámításunk előtti harmadik évezred végén, a 6. dinasztia idején élt. A nyughelyet 2001-ben tárta fel egy francia kutatócsoport.

“A minisztérium barátságos úton igyekszik visszaszerezni a lopott tárgyakat” – áll a közleményben, amely szerint az öt tárgyból három jelenleg Budapesten, a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg.

Ibráhím az ügyben a jövő héten fog tárgyalni Magyarország egyiptomi nagykövetével, Kveck Péterrel.

Ibráhím rámutatott arra is, hogy az aukciós cég azon állítása, hogy 1974-ben került a birtokukba a műkincs, ellentmond a tényeknek, hiszen a francia régészek 2001-ben indult missziója előtt sem illegális, sem engedélyezett ásatások nem folytak a kérdéses helyszínen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik