Kultúra

Évekre bezár a Szépművészeti Múzeum

Milliárdokból újítják fel az épületet és környékét. A munkálatok ideje alatt a Nemzeti Galériába költöztetik át a jelentősebb műtárgyakat.

A felújítás költségeit, aminek keretében a Szépművészeti Múzeum teljes műszaki rekonstrukciója megtörténik, 7 milliárd forintra becsülte Baán László – írja a Népszava. A munkálatok miatt jövő februárban közel két évre bezár a múzeum. Addig nagyjából ötven fő művet a Nemzeti Galériában mutatják be.

A miniszteri biztos egy tegnapi sajtótájékoztatón felidézte, hogy két hónapja írták ki az új múzeumi negyed épületeiről szóló építészeti tervpályázatot, amely hatalmas érdeklődést generált: eddig a világ 140 országából keresték fel az egy hónap múlva záruló pályázat honlapját, és több mint ezren regisztráltak.

Baán László újságírói kérdésre elmondta: a Liget mestertervével együtt 2014 végéig kell elkészülniük a beruházás részletes hatástanulmányainak, melyeket nyilvánosságra is hoznak majd.

A Városliget megújításának köszönhetően zöldfelületi mutatója a jelenlegi 60 százaléknál magasabb lesz, mert utakat, parkolókat és egyéb lebetonozott felületeket parkosítanak majd a tervek szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik