Kultúra

A pusztuló nyelv megöli az embert

Mint ahogy a Nagy Testvér, a Gondolatrendőrség, vagy a 101-es szoba. A diktatúra szemében minden ellenség, ami az embert emberré teszi. Orwell 1984 című könyve 1949. június 8-án jelent meg.

George Orwell 1903-ban született Indiában Eric Blair néven, egy angol gyarmati tisztviselő fiaként. A jóeszű gyerek Nagy-Britanniában tanult, de a középiskola után visszatért Indiába, beállt rendőrnek. Itt szembesült a gyarmati elnyomás keserű mindennapjaival. Később Párizsban és Londonban csavargott, majd 1933 után George Orwell néven megjelentette első, kalandozásait leíró művét.

A diktatúra esküdt ellensége

Orwell: 1984

Ha nem olvasta még, vegye le a polcról, vagy irány egy könyvesbolt, antikvárium. Netán töltse le innen.

Tudósítóként részt vett a spanyol polgárháborúban, majd maga is fegyvert ragadott. Itt ismerte meg a két totalitárius véglet, a fasizmus, és a harcostársai körében mind erőszakosabban teret hódító sztálini kommunizmus szörnyűségeit. Végül a szovjet titkosszolgálat mérsékeltek ellen irányuló tisztogatásai miatt 1937-ben elmenekült Spanyolországból, és még éveken át rettegett, hogy őt is likvidálják majd Sztálin ügynökei – írja a Rubicon.hu.

A második világháború alatt a BBC-nél társaságnál kapott munkát, miközben – baloldali gondolkodóként – legfőbb feladatának a sztálini szovjet diktatúra bírálatát és a totalitárius rendszerek elleni küzdelmet tartotta. Ennek jegyében írta meg 1943–44 során a kommunizmus bírálatának szánt Állatfarm című regényt, amely a háborús szövetség miatt csak 1945-ben jelenhetett meg. Felesége halála után, már sikeres íróként Jura szigetére vonult vissza, itt írta meg élete fő művét, a tapasztalatait összegző 1984-et.

A hatalom megtör és elpusztít

Ebben egy mindmáig komoly hatással bíró disztópiát, azaz negatív jövőképet fest meg. A jövőbeli totalitárius diktatúrát megtestesítő intézmények és fogalmak: a mindent látó és mindent befolyásoló Nagy Testvér, az emberek gondolatait ellenőrző Gondolatrendőrség, a legrosszabb kínokat rejtő 101-es szoba, vagy a nép elbutítására szolgáló, a gondolkodást megcsonkító újbeszél.

A mű főszereplője, Winston Smith életét 1984. április 2-től követhetjük nyomon: ezen a napon naplóírásba kezd, melyet a totális hatalommal rendelkező Párt szigorúan tilt, hiszen annak tartalmát – az önálló gondolatokat – nem befolyásolhatja. Winston tehát bűnt követ el, miközben érdeklődni kezd az elnyomó hatalom, és annak rejtélyes ellensége iránt is. Hamarosan a Párt célkeresztjébe kerül, letartóztatják, majd átnevelő intézetbe viszik, ahol végül feladja egyéniségét, megszereti a Nagy Testvért. Mivel megismeri a Párt működését, alkalmatlanná válik arra, hogy a rendszer hasznos tagja legyen, és tudásáért az életével fizet.

Az 1984 nyomán a korabeli, de a mai olvasó is átérezheti a diktatúra totális figyelmét, végtelen információszomját, és a bizonytalanságot, ami a benne élő uniformizált „Winston Smitheket” mindennapjaikban körbevette. Az író kiválóan megalkotta azt a miliőt, ami alapján az orwelli jelzőt mind a mai napig használjuk. A megjelenés idején a szerző már súlyos beteg volt, 1938 óta kínozta őt a tuberkolózis, mely fél évvel az 1984 megjelenése után aztán végleg győzedelmeskedett felette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik