Kultúra

Beteheti Cannes-ba a lábát a botrányos rendező

Úgy tűnik, megbékéltek a filmfesztivál szervezői Lars von Trierrel, aki két évvel ezelőtt lett persona non grata a Croisette-en. A dán filmes azonban nem valószínű, hogy élni tud a lehetőséggel.

Számíthatunk Lars von Trier közelgő nagy visszatérésére.  Álmodozunk arról, hogy visszatérjen Cannes-ba? Igen, álmodozunk!  – ezek azok a mondatok a Cannes-i Filmfesztivál szervezőjétől, amelyeket sokan úgy értelmeznek a filmes szakmában, hogy Thierry Freamaux visszafogadta a nagy eseményre a dán rendezőt.

A történet 2011-re nyúlik vissza, amikor Trier egy cannes-i sajtótájékoztatón azt találta mondani, hogy „megértem Hitlert mint embert. Szimpatizálok vele”. Úgy folytatta két évvel ezelőtti „ámokfutását”, hogy nincs problémája a zsidó közösséggel, de Izraellel a „töke tele van”. Trier persona non grata lett Cannes-ban.

Bár úgy tűnik, a szervezők megbocsátottak neki, egyáltalán nem biztos, hogy jövőre ott lesz a vörös szőnyegen, mivel A nimfomániás című új filmjét csak januárban mutatják be Európában (bár Spanyolországban és Dániában már december 25-én), így már nem nevezhető a 2014-es versenyprogramba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik