Kultúra

Dupla jubileum a Somogyi-könyvtárban

2013 a könyvtár számára kétszeresen is jubileumi év: 125 éve halt meg az alapító, Somogyi Károly és 130 éve, 1883. október 16-án nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt.Az ünnepi év kiállítása válogatás a Somogyi-könyvtár egyedi ritkaságaiból: a Magyarországon unikális és Európában is csak néhány példányban ismert, fennmaradt kötetekből.

Látható lesz a Somogyi-könyvtárban a Szegeden őrzött legöregebb kódex, a ’Prágai Misekönyv’ (1492), Dugonics András máig kiadatlan kézirata és könyvtárának különlegesen egyedi darabjai, Liszt Ferenc Szeged javára írt és előadott zongoradarabjának eredeti kézirata (1879) és későbbi kiadása, az egyetlen példányban fennmaradt, rézmetszetű Westhoff kotta (1696) és az e példányon alapuló, későbbi kiadások; az 1657-1659 között Londonban megjelent, hétnyelvű Biblia és a vele kapcsolatos, ún. Váradi  Biblia kiadása (1660-1661). Ezen kívül ritka atlaszok és látványos, kézzel színezett XVI-XVIII. századi kiadványok, valamint védett, egyedi, gótikus és reneszánsz kötésekbe bújtatott könyvek is kiállításra kerülnek

Külön fejezetet alkotnak majd az első szegedi nyomda (1801), a Grünn nyomda egyedi nyomtatványai. A kiállítást a kötetek művészi illusztrációinak nagyméretű, poszter-reprodukciói egészítik ki, így tagolják a tárlat egyes fejezeteit. A könyvek ’lapozhatóakká válnak’ azáltal, hogy egy nagyképernyős televízión végtelenített diavetítésen látható a kiállított kötetek digitalizált képei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik