Kultúra

Hogy mik rejtőznek a boltok könyvespolcain…

Nem szeretjük ezt a könyvet. Azért, mert elhanyagoljuk az ebédet, nem kap enni a kutya, és elfelejtünk leszállni a buszról.

A Könyvmolyképző Kiadó újdonsága ugyanis komoly függőséget okoz, és ha egyetlen szóval kellene jellemezni, azt mondanánk: Végre!

A Calderon, avagy hullajelölt kerestetik című könyv valami olyasmit ad, amit Rejtő óta várunk. A könnyed és intelligens humort, a szórakoztató karaktereket, és azt a fajta egyediséget, amit mostanában nagyítóval keresgéltünk.

On Sai első regényének, azaz űrponyvájának története röviden: Calderon kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat?

A regény nagyrészt Calderon és Taina szemszögéből íródott, mindketten izgalmas karakterek, de Calderon viszi a pálmát. Képzeljük el Rhett Butler (Elfújta a szél) pökhendi, sziporkázó humorát és Bruce Willis flegma életuntságát egyetlen férfiban (már ez se semmi!) megspékelve Calderon narcisztikus,ámde roppant szórakoztató vonásaival. A történet végig leköti a figyelmet, pörgős és színes, amihez jócskán hozzátesz az űrkörnyezet. És aki esetleg tartana az űrtörténetek érthetetlen és fémszagú kifejezéseitől, az ne aggódjon, nincsenek benne ilyenek.

Bár a regény az „űrponyva” jelzőt kapta meg, a ponyva szó itt csakis a szórakoztató jellege miatt állja meg a helyét. Ha ugyanis azon kapjuk magunkat, hogy újra és újra elolvasunk bizonyos mondatokat, mert szépen csengenek, vagy mert elgondolkodtatóak, vagy mert kapunk tőle valami újat, az kérem nem ponyva, az annál sokkal több.

És ebben a regényben van minden. Akció, humor, szex, szerelem és apró bölcsességek. Amolyan szerethető fajtából, On Sai módra.

On Sai egyébként (itt jegyezhetnénk meg, hogy újabb „végre”, mert az álnév nem Cathleen vagy Chrystal avagy Jessy, hanem jól hangzó és tökös) nem divatból ragadott tollat (billentyűt), van mögötte jó pár ezer karakter, de eddig csak saját maga és barátai szórakoztatására írt, szerkesztőként pedig mások regényeit csiszolgatta. Így most ezúton is üzenjük On Sai-nak, hogy miközben csiszolgat, írjon még nekünk sok-sok hasonlót, mert szeretnénk újra belefeledkezni a meséibe, vagy fönnragadni egy-egy buszon.

 

On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik. Könyvmolyképző Kiadó, 2012.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik