Kultúra

Fideszes Barátok közt?

Németh Kristóf a legfrissebb Heti Válaszban viccesnek nevezi, hogy a baloldali sajtó Fidesz-bérencnek tartja.

Az RTL Klub sorozatából távozott színész úgy látja: a százéves Játékszín megszerzése után a baloldali újságírásnak és szakmájának „egyfajta Jurassic Parkja fogott össze. Kiöregedett, de összeszokott csordácska, akik együtt még erősnek érzik magukat ahhoz, hogy eltapossanak valakit, aki épp nem kedves nekik”. Németh Kristóf, miután kiírták a sorozatból tartott tőle, hogy vége lesz a celeblétnek, de csak átkerült a bulvárról a belpolitikai oldalra. Mint mondja: őrületes ajándék, hogy az őket támadó sajtótól akkora publicitást kapnak, hogy minden jegyük elkel. Szerinte a magánszínház csak azért biznisz, mert van munkájuk.

Az új igazgató olyan minőségi szórakoztató színházat ígér, amelyben a Heti hetes sztárjai mellett megférnek Spiró György, James Joyce darabjai. „Már csak azért is fontos ez, mert néhány remek kolléga az éhezéssel kell hogy szembenézzen. Akadt, aki majdnem a Dunának ment, más hajléktalan hónapokig a budai hegyekben élt egy sátorban, onnan járt be a városba egy-egy alkalmi szinkronra, előadásra. Muszáj lehetőséget adni nekik.”

Az önmagát függetlenként definiáló Németh Kristófnak a riporter által Orbán-fóbiásnak titulált Gálvölgyi János is rögtön igent mondott, ahogy Hernádi Judit is, ezért szerinte 2014-ben sem néznek majd farkasszemet egymással. Németh viccesnek tartja, hogy augusztusban „zsidóbérenc zsidóként utalgattak” rá, szeptemberre pedig „tusnádi Fidesz-bérenc” lett. Az igazgató olyan független színházat akar, amilyen ő. Mulatságosnak tartja, hogy olyanok kérik őket számon, amiért saját erőből akarnak működtetni egy játszóhelyet, „mint például Koltai Tamás színikritikus, akinek alig példányszámú lapja, a Színház húsz éve él adóforintokból.”

Németh Kristóf az interjúban tagadta, hogy csak ő értesült róla, hogy eladó a Játékszín, míg az előző igazgató – aki maga is örömmel megvette volna – nem.  Szerinte Balázsovits Lajos is tudta, hiszen újsághírek is szóltak erről tavasszal. A furcsa számára inkább az, hogy „Lajos fejéből mintha őszre valahogy kiesett volna az az időszak”. Mint korábban a Hír24 megírta, az eladásról nemcsak a színház korábbi igazgatója, hanem jogtanácsosa sem tudott.

Egy hónapja egyébként feljelentést tettek a Játékszín eladása miatt. A feljelentők nem kívánták magukat megnevezni, de a Népszava birtokába került dokumentum szerint a vagyonkezelő áron alul adta el a teátrum teljes díszlet-, jelmez-, kellék- és bútorkészletét, miközben a hangosítási, fény, irodai és más eszközök, a játszási jogok, az épület bérleti joga és “természetesen a több évtizedig sikeresen működött Játékszín elnevezés eszmei értéke is” minimum 50-100 milliót ér.

Az új igazgató egy korábbi a közrádiónak adott interjúban egyébként elárulta azt is, hogy eddig három kollégája jelezte, nem kíván részt venni az új gárdában: Balázsovits Lajos és lánya, valamint egy vidékre költöző kolléganő. Németh Kristófot egyébként tizenhárom év után szerda este láthatták utoljára a nézők a Mátyás király téren. Kertész Gézát egy időre ugyanis kiírták a sorozatból, visszatért oda, ahonnan érkezett, a börtönbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik