Kultúra

Mi az üzlet a Játékszínben?

Vitába keveredett Németh Kristóf a Játékszín volt igazgatójával, Balázsovits Lajossal. Sok millió a tét.

Mint arról korábban írtunk, magánszínházként nyit újra a Játékszín. A budapesti teátrumot „jelképes áron”, mindössze 3,1 millió forintért szerezte meg egy Németh Kristóf által vezetett négyfős társaság. A Barátok köztből éppen kikopó színész lapunk felvetésére, hogy 3,1 milliónál még a színház lámpaparkja is többet ér, azt felelte: 10-12 millió forintnyi  kötelezettséget is vásároltak. Ebből 6-7 millió a járuléktartozás az adóhivatal felé, a többi az előző vezetés idején ki nem fizetett szerzői jogdíj, közös költség, bérleti díj, energiaszámla, a volt dolgozók díja.


Fotó: MTI / Kollányi Péter

Hisznek magukban

A sajtótájékoztatón, bevalljuk, ennél a pontnál elvesztettük a fonalat. Miért vesz valaki egy adósságban úszó céget, ami ráadásul veszteséges is? Az új igazgató, Németh azzal nyugtatott minket, hogy azért vágtak bele, mert hisznek magukban, és ez az életük, a színházat etikusan szerezték, és gazdaságosan üzemeltetik. Az adósságok nagy részét a közeljövőben ki kell fizetni, de ennek határidejét igyekeznek minél tovább tolni. A következő őszre lehet reálisan felmérni, hogy a színház képes-e hasznot termelni. A Játékszín az évad végéig veszteséges vállalkozásként fog működni.

Most van adósság, vagy nincs?

A színház volt igazgatója ezzel szemben azt állítja, nemhogy adósság, de sok pénz maradt a bezárt színház kasszájában. Balázsovits Lajos – aki több mint két évtizedig igazgatta a Játékszínt – a Hír24-nek azt mondta: furcsállja Németh szavait. Szerinte őt igazolja, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. néhány napja írt személyes köszönő levelet, amelyben nemcsak a húszéves felelősségteljes gazdálkodást köszönik meg neki, hanem azt is, hogy a Játékszín kasszájában több pénzt hagyott, mint amennyi kötelezettsége van a cégnek.

Az új Játékszínben mindenesetre holnap este tartják az első előadást, ami a „Mr. és Mrs.” lesz. Már elfogytak a jegyek. A részletek az ügyről pedig ebben a videóban láthatók.

November második felére hat, 2013 tavaszára már havi 10-20 előadást tervez a színház, amely megtartja első saját bemutatóját is. Németh Kristóf a jegybevételen, a szponzori, pályázati forrásokon túl a TAO-támogatásra is számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik