Kultúra

Unalom és erotika az iskolákban

Az iskola életre szóló nyomot hagy a lelkekben – megihletett nem egy popsztárt is.

Itthon is, a nagyvilágban is többen megénekelték az iskolához kötődő élményeiket, benyomásaikat, gondolataikat. És bár nem szeretnénk a tanévnyitón ilyen negatívak lenni, de úgy tűnik, az iskolába járás – eme, reprezentatívnak nehezen nevezhető felmérés alapján – nem tartozik a legnépszerűbb időtöltések közé. Korosztálytól, rangtól, nemtől függetlenül veszélyeket és nehézségeket rejteget. A popszakma szerint mindközül talán az unalom a legveszélyesebb, de vigyázni kell a libidóaktivizáló diáklányokkal is.

Az unalom minden korosztályra leselkedik: már a legkisebbeket is fenyegeti. Nem véletlen, hogy a kis Peti is szívesebben csinálna ezer más dolgot. A piciknek ráadásul nyűgös az egész: még az iskolatáska is kétszer akkora (és kétszer annyit nyom), mint ők maguk. Még szerencse, hogy a tanórákon kívül más is van az iskolában – például kislányok. Továbbá szerencse, hogy a kis Peti végül nem az iskolakerülést választotta a dal végére, mert akkor (a mai jogszabályok szerint legalábbis) akár a rendőr is fülön csíphette volna. Ha sokszor lógott volna az iskolából, akkor pedig az iskoláztatási támogatást is megvonták volna a családjától.

Az unalom – olybá tűnik – örök motívuma az iskolai pályafutásnak, felcseperedvén sem változik a helyzet, legalábbis erre utal Máté Péter dala. Az órák unalmasak, a tanárok zavarnak, a padban töltött idő rajzolgatással telik – na meg a padok rongálásával, igen. Csak a szünet szabadsága marad édes, ooh.

Serdülünk, lázadunk, utáljuk az egészet. Még mindig unalmas, ráadásul ezer fölösleges(nek tűnő?) dologgal tömik a fejünket. Dr. Beat így foglalta dalba a kilencvenes években ezt a – tulajdonképpen a kompetenciaalapú oktatás szükségességét előrevetítő – életérzést: „Tételek, képletek, Bárgyú oktatás, De az élet tőled gyakran mást kíván.”

A Pink Floyd 1979-es klasszikusa sokkal komorabb. Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy pusztán a véletlen műve, ha az egyeniskolások egyenköpenybe bujtatása, és nagy darálóba tuszkolása, valamint a mai magyar oktatási reformok között bárminemű egyezést fedez fel!

S hogy ne csak a diákra leselkedő veszélyekről szóljunk: a Police felhívja a figyelmet a fiatal tanárurak örök problémájára: a vonzó, élénkfantáziájú diáklányokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik