Kultúra

A tévében: locsolós műsorok

Erős egyéniségek Steve Jobstól Teréz anyáig, illetve pár klasszikus film által vészelhető át a locsolkodás népszokása.

13:00, Discovery Channel, iGenius: Hogyan változtatta meg Steve Jobs a világot?
Korunk egyik legnagyobb hatású embere volt Steve Jobs, akinek halálhíre olyanok szemébe is csalt könnycseppeket, akik amúgy országnyi embertömeg elpusztulásán rándítják meg a vállukat. Ellentmondásos ember volt, aki megtagadta törvénytelen gyerekét, tűzön-vízen át ragaszkodott elképzeléseihez, nem mellesleg termékei gyártása elképesztő kizsákmányolás közepette folyik Kínában (becslések szerint egy iPhone-on az Apple-nek 600 dollárnál is nagyobb haszna van, egy azt (napi ezres mennyiségben) előállító munkás pedig 300 dollárt kap havonta) – szóval ez a megosztó, dicsőített és átkozott ember lesz ennek a műsornak a témája.

14:30, m1, Macskafogó
Ninncs ennél népszerűbb egész estés magyar animációs film (elnézést, kedves Jankovics Marcell), és amint azt a nem túl sikerült második is mutatta, nem nagyon lehet vele mit kezdeni: ez így kerek (Coppola is megbánta egyébként, hogy folytatta a Keresztapát). Grabovszki, Mr. Teufel, Safranek, Lusta Dick, a Patkányok – minden olyan, amilyennek lennie kell, amit az is bizonyít, hogy a film végi poén már rég nem meglepetés senkinek, mégis mindenki alig várja, hogy újra megnézhesse az egészet. Kalapot le Ternovszky Béla előtt.

20:00, Duna TV, Teréz anya – A sötétség szentje
Egy apró kisebbség (aromán – ki hallott róluk?) szülötteként eljutott a legtovább, a teljes odaadásig, mégis folyton kétségek gyötörték (ami csak a legnagyobb hívekre jellemző, hisz Jézust is megkísértette a Sátán, a Gecsemáné kertben ő is gyötrődött kínhalála előtt), akiről mindenki hallott már, akinek halálakor apácarendjében világszerte 4000 apáca és több százezer önkéntes dolgozott, hogy segítsen a szegényeken, 2003 óta pedig az egyház Boldogként tiszteli. 

21:00, film+, Erőszakik
Előzmények nélkül, teljesen váratlanul jött ez a film 2008-ban a mozikban, s lett nagyjából az év filmje legalábbis azoknak, akik hivatásszerűen kell, hogy megnézzenek (szinte) mindent. Két bérgyilkost von ki a forgalomból főnökük, egyikük Colin Farrell, aki messze legjobbját alakítja, illetőleg a könyvelő külsejű Brendan Gleeson, de Bruges gótikus épületei közt kalandból kalandba esnek. A film abszolút keveréke drámának és vígjátéknak, minden a helyén van benne – azaz kötelező.

23:10, TV2, Vaklárma
Gene Wilder és Richard Pryor klasszikus akció-vígjátéka – az előbbi süket, az utóbbi vak, mégis képesek elmenekülni egy lopott érmével. Hatalmas helyzetkomikumok, mellesleg a fiatal Kevin Spacey és a csodaszép Joan Severance – egy locsolkodós nap végére tökéletes választás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik