Tech

Kétméteres iPaddel tisztelgünk Steve Jobs előtt

Az Egymillió Üzenet Könyve nagy és befejezetlen, ezért is indul világ körüli turnéra.

Budapest, délelőtt fél 11 előtt néhány perccel, én pedig maroknyi médiamunkással várom, hogy a teherautóról a fűtött épületen belülre kerüljön a méretes láda, pontosabban annak tartalma, a Book of One Million Messages, ami egymillió ember üzenetével szeretne tisztelegni az Apple elhunyt vezére előtt.

Jobs emlékére itthon már emeltek egy szobrot, a majdnem kétméteres könyv készítői azonban arról tájékoztatnak, hogy az ő ötletük korábbi, még akkor fogalmazódott meg bennük a grandiózus köszönetnyilvánítás gondolata, mikor Steve – egészségügyi okok miatt – lemondott a vezérigazgatói posztról.

A nehézkesen kicsomagolt könyvet követve végre beljebb kerülünk, ahol kiderül, a bemutató házigazdája az a Harsányi Levente, akit lassan az Apple hazai reklámarcának kiálthatunk ki, hiszen már az iPhone 4S hazai bemutatóján is apró humorbonbonokkal csillapította a várakozás kínját. Most például azt tudhattuk meg, hogy a könyv az első állomásáig (az Egyesült Államokig) valószínűleg nem Malévval jut el, a sajtótájékoztató után pedig kései reggelivel kínálnak minket, ami “az IKEA jóvoltából svédasztalos megoldás“.

A hahota valószínűleg csak azért maradt el, mert amíg az “iPad” további negyedórára egy fekete vászon alatt melegedik, addig a sajtó munkatársai leginkább Bódi Sylvivel foglalkoznak, ő ugyanis a könyv hazai nagykövete. S bár megbízatása rövid életű – az alkotás néhány napon belül már nem lesz Magyarországon -, abban mély egyetértés mutatkozik, hogy keveseknek áll ilyen jól egy Thank You Steve Jobs feliratú póló.


Fotók: Neményi Márton

A celebek sorának azonban itt még nincs vége, ugyanis Dévényi “dobom-a-pöttyös-labdát” Tibi bácsi is tiszteletét tette. S bár azt nem merem kijelenteni, hogy meghívó nélkül érkezett, az egyik hostess futtában megjegyezte, hogy ők is meglepődtek a jelenlétén.

Percekre vagyunk a 11 órától, mikor a teremben már vágni lehet a feszültséget – az eseményt ugyanis fél órával korábbra hirdették meg. Egyedül az nyugtat, hogy a fekete vászon alatt láthatóan az utolsó simításokat végzik, kinyitják a könyvet és – hogy egy kicsit visszazuhanjuk a magyar valóságba – celluxért kiáltanak.

Ismét kiderül, hogy nincs olyan probléma, amit némi szigszalag ne tudna orvosolni, így végre elérkezett a várva várt pillanat, kezdődhet a leleplezés. Balázs György, az egyik főszervező lép a mikrofon mögé, és a könyv története mellett arról is beszél, hogy a bevételekből elsősorban a könyv utaztatását szponzorálják, míg a fennmaradó pénzt olyan alapítványoknak adnák, amelyek harmadik világbeli, éhező gyerekeket segítenek. A cél – persze az adományokon kívül -, hogy a könyv minél több helyre és minél több emberhez eljusson, hiszen természetesen még nincs kész, nincs benne egymillió üzenet – a cinikusabb olvasók kedvéért pedig azt is mondhatnám, hogy nem adtak még el egymillió pólót.

A könyvbe ugyanis úgy lehet bekerülni, hogy az ember első lépésként vesz egy ilyet – a regisztrációs díjként is felfogható “beruházás” 17,99 dollár (kb. 3800 forint), de mivel a készítők magyarok, itthon egységesen 3300 forint.

A második és egyben utolsó felszólaló Szendrei Szabolcs, aki azzal enged minket utunkra, hogy ezzel a könyvvel feltaláltuk újra a könyv erejét, és nem csupán a méretei miatt.

A vakuk másodpercekig tartó villogása után láthatóvá válik a lényeg: a kétméteres, iPadre hasonlító alkotás, tele olyan emberekkel, akik Thank You Steve Jobs feliratú pólóban feszítenek. Sylvi leül a könyvhöz, ismét csattognak a vakuk, póz, “Sylvi, nézz ide”, póz.

Nekem pedig közben az jut eszembe – míg a svédasztalról próbálom bepótolni az elmaradt reggelim egy részét -, mennyire ironikus az, hogy épp annak a Steve Jobsnak tisztelgünk egy hatalmas, nagyrészt papírból készített valamivel, aki digitalizálással forradalmasított. Persze egy apró memóriakártya nem lenne ilyen látványos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik