Kultúra

A tévében: autentikusok Pege Aladártól Jeremy Brettig

Állítólag a 20. század nagy tévedése volt, hogy a Titanic helyett nem az Aurora süllyedt el,

de mit tegyünk, ma van a noszf napja, azaz a nagy októberi szocialista forradalom ünnepe (az aprónépek kedvéért el kell mondani, hogy a régi orosz és a nyugatabbra használt Gergely-naptár eltérései okán került novemberre az októberi). Mit is nézzünk ma a tévében?

Nézhetünk minőségi dzsesszt, Pege Aladár már nincs köztünk, de a hang- és képrögzítésnek hála, koncertjei fennmaradnak, így ma megnézhetjük, hogy lépett fel 2004-ben a fővárosi Hilton Szálló gyomrában rejtező Dominikánus Udvarban két zenésztársával – improvizációból az egyik legjobb attól a zenésztól, aki mellesleg a világ legjobb szimfonikus zenekarában, a Berlini Filmharmonikusoknál is sokáig játszott. Pege Aladár hangversenye, 19:30, Duna2.

A horror csak ritkán az a műfaj, ami nagy sztárok után kiált (ez nem jelenti azt, hogy nem kellenének hozzá jó színészek, illetőleg a szabályt erősítő kivételként említtessék meg a világ egyik legjobb horrorjának, az Ördögűzőnek a főszereplője, Richard Burton, aki gigamegasztár volt a 70-es években). Ezért kell gyanakodni, amikor mondjuk Forest Whittaker, Michael Madsen, Ben Kingsley vagy Alfred Molina szerepel a stáblistán. A lény esetében tehát ajánlott a gyanakvás, főleg, hogy ilyen mondatok ékesítik a tartalomismertetőt: “A DNS-specialista Xavier Fitch irányításával egyedülálló kísérletet hajtanak végre, az emberi gént keresztezik egy földön kívüli DNS-sel. Az eredmény egy gyönyörű, ám annál erőszakosabb női lény.” Ily módon a földi női népesség jelentős hányada földönkívüli eredetű lehetne. De mégis azt mondom, adjunk egy esélyt ennek a filmnek (amely csak címében emlékezet A dologra), hátha szabályt erősítő kivétel mégis. (A kameránál azért a horrorspecialista Andrzej Batkowiak ült.) A lény tehát egy lány, 21:15, Viasat3.

Micsoda ötlet: egy ismeretelméleti példából sci-fit csinálni. A Wachowski-testvéreknek mindenesetre sikerült (mint ahogy az is, hogy a két fiútestvérből mára az egyik lány lett), majd csináltak még egyet, még egyet – ezt az utolsót láthatjuk ma, amely kicsit túllőtt a célon, elvégre a sokadik alternatív valóság és világ után már nem hisszük el, hogy nincs még egy a spájzban. Ilyenkor jönnek a sztárok menteni a menthetőt, ami azt illeti, rosszabbat is el tudnék képzelni Monica Belluccinál. Szóval a Neo – Trinity (tehát nem neoprimitív) kettős ismét dimenziók közti utazásba fog, egész pontosan 21:20-tól a Coolon – Mátrix – Forradalmak.

Milyen lenne a Dr. House nem Hugh Laurie-val a címszerepben? Egy újraforgatott Columbo? Poirot David Suchet nélkül? Rémes. És bár minden tiszteletünk Guy Ritchie-é és Robert Downey Jr.-é, nekünk Sherlock Holmes már örökre összeforrott az 1984-es feldolgozásból Jeremy Brett nevével. Aki ma a Shoscombe hercege epizódban láthatunk intelligensen nyomozni, miközben Dr. Watson ámul, szkeptikus kicsit, de leginkább felnéz. 21:35, Story4.   

Itt az idő, hogy nevessünk, erre kinek többször, kinek kevesebbszer, de módot ad a Showder Klub, a felállós komédia háza. 22:05, RTL Klub.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik