Kultúra

Tévében: találkozások Szabicstól a troposzférán át Buscemiig

Magyarok a meccsen, a kétlelkű művészfilmben, a levegőben, egyiptomiak a túlvilágon, Steve Buscemi és Adam Sandler egy filmben.

Magyar nap az Európa Ligában! Szabics Imre vs. Juhász Roland, azaz SK Sturm Graz – RSC Anderlecht; a két magyar elképzelhető, hogy sokat találkozik a meccs folyamán (volt egyszer egy Stuttgart-Hertha meccs, az egyik szögletnél Király Gábor odafutott a helyezkedő, a beívelésre figyelő Szabicshoz, hogy megpróbálja letolni a nadrágját), és szerintem Szabics jön majd ki jobban a dologból. Igaz patrióta most kinek szurkol? 18:55, Story4.

Az élet távol sodorhat egykor közeli társakat – furcsa, hogy volt egy film (készült 1994-ben), amelyben a rocktriót Brendan Fraser, Adam Sandler és Steve Buscemi alakította, ma már mind más területen ismertek. Magányos Farkasok nevű formációjukkal nemcsak a slágerlistákra készülnek betörni, de egy rádióstúdióba is kénytelnek, mivel senki nem akarja lejátszani a dalaikat. Amikor előkerül egy fegyver, kitör a balhé, de lehet, hogy egy üstökösszerűen ívelő pálya is innen indul? Ki nyomja le a Guns’n’Rosest? A magyar címért utólagosan is elnézést kérek én: Pancserock, 21:00, Filmmúzeum.

Akkurátus emberek voltak az egyiptomiak, képesek voltak elvégezni a piramisépítői tanfolyamot, hogy a fáraó lelke eljuthasson a megfelelő csillaghoz, és ezáltal a népnek is minden jó legyen. A részletekről az Egyiptom: a halottak titkai című ismeretterjesztő film mond többet, itt ugyanis végighaladhatunk az egyiptomiak túlvilági útján a megfelelő szakértői és vizuális idegenvezetéssel megtámogatva. 21:00, National Geographic.

Herendi Gábor rendező érdekes és nagyon szimptomatikus alakja a mai magyar filmnek: mindenki elsősorban a Valami Amerika filmek rendezőjét látja benne, aki azonban sokat próbált tenni azért, hogy a “művészfilmesek” is befogadják, ám mindig elutasítást kellett tapasztalnia. Erről a ki kit hogy nem fogad el helyzetről sokat lehetne még beszélni, de inkább jöjjön a Lora, Herendi kettős lelkű művészfilmje, az érzékenység és szerzőiség dühödt bizonygatása, amely azonban elsősorban a közönségnek akar készülni, ezért furcsán sznob, hivalkodó és ízléstelen lesz, holott a legjobb szándék hívta életre. Lehet, hogy 15 év műlva a Lorából lehet majd megérteni a 2000-es évek első évtizedének kulturális életének ellentmondásait? Lucia Brawley, Fekete Ernő, Nagy Péter a főbb szerepekben – 21:30, Duna TV

Az izmos és virágkorát élő magyar természetfilm egyik alkotását láthatjuk a műfaj egyik koronázatlan királyától, a Vidrasors és a Vad Magyarország alkotójától, Török Zoltántól. A Termiklovagok egy különleges extrém sport gyakorlóit mutatja be: ejtőernyősöket, akik meleg, felfelé csigavonalban áramló, kisebb kürtőket formáló légtömegeket, termikeket lovagolnak meg. Ha van képanyagában hálás sport, akkor ez az, persze kell hozzá egy bavállalós, belevaló rendező is. Esetünkben megvan. Kár, hogy a Duna TV 23:45-re száműzte ezt a műsort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik