Tudomány

Robot a Kheopsz-piramis titkos járataiban

24.hu
24.hu

2010. 08. 11. 08:01

A "fáraó lelkének útját" követi a robot? Senki sem tudja, hogy valójában mi célt szolgáltak az aknák.
Korábban a témában:

Az 5500 éves Kheopsz piramis szívében található az a két terem, amelyet a király és a királynő “sírkamrájának” neveznek.

A feltételezések szerint a járatokon keresztül jutott a fáraó lelke az égbe, hogy elfoglalhassa az őt megillető helyet a csillagok között.

A királyné “sírkamrájában” további két járat van, amelyeket 1872-ben fedeztek fel. A király sírkamrájával ellentétben, ezek nem a külvilág felé vezetnek.

Senki sem tudja, hogy valójában mi célt szolgáltak az aknák. 1992-ben egy kamerát juttattak a királynő sírkamrájának déli falától induló aknába, ennek során fedezték fel, hogy 60 méter után a járatot két rézfogantyúval felszerelt mészkőajtó zárja le.

Újabb expedíciók

Tíz évvel később, 2002-ben egy további expedíció során a robot átfúrta magát az ajtón és felfedezte, hogy 20 centiméterre mögötte egy második ajtó van, ami mögött elrejthettek valamit.

A Leeds-i Egyetem kutatói utolsó simításokat végzik azon a roboton, amely reményeik szerint képes lesz végighaladni az aknákon: átfúrja magát a második ajtókon, hogy felfedezze, mi is rejtőzik mögöttük.

Djedi-projekt

A vállalkozást Djedi-projektnek keresztelték el.

Dzsedi, Kheopsz öreg varázslója után, akivel a fáraó rendszeresen konzultált a piramis építése során.

Robert Richardson, a Leeds-i Egyetem mechatronikai intézetének docense szerint addig folytatják a kísérleteket, míg a robot végig nem halad az aknákon.

Kheopsz-piramis

Az óbirodalmi Kheopsz (Hufu vagy Szúfisz) fáraóról elnevezett gízai nagy piramis Kr.e. 2580-2530. A gízai piramis a legrégebbi és egyben az egyedüli fennmaradt csoda az ókori világ hét csodája közül.

Ajánlott link: The Djedi Team

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.