Nagyvilág koronavírus

Lezárták a járásokat, 30 ezer rendőr ellenőrzi az utakat Csehországban

Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

30 ezer rendőrt és katonát vezényeltek az utakra Csehországban hétfőn, ma lépett életbe ugyanis az új korlátozó intézkedés, melynek értelmében senki nem hagyhatja el a lakóhelye szerinti járást, kivéve ha munkába megy vagy ha a hozzátartozójáról kell gondoskodnia, írja az Independent.

Andrej Babis miniszterelnök szerint a szigorítás célja, hogy elkerüljék az egészségügyi ellátórendszer teljes összeomlását, miközben folyamatosan nő a kórházban ápolt betegek száma a harmadik hullám pusztításától szenvedő országban.

Csehországban jelenleg 7049 ember kórházban, közülük 1507-en feküdtek intenzív osztályon.

A cseheknél napra pontosan egy évvel ezelőtt azonosították az első három fertőzöttet, azóta 1,24 millióan kapták el a betegséget és 20 469 áldozatot követelt a járvány.

Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Jelenleg itt a világon a legmagasabb az átlagos hétnapos fertőzöttségi arány az egész világon lakosságarányosan.

Csehországban már az iskolákat is bezárták és csak a létfontosságú üzletek lehetnek nyitva. Egyes szakértők szerint viszont ahhoz, hogy megállítsák a járvány terjedését, a munkahelyi kontaktusok számát kellene csökkenteni, kifejezetten az iparban.

Németország szolidaritásból 15 ezer AstraZeneca-vakcinát küldött Csehországnak, de a kormány az orosz vakcina beszerzését is fontolgatja függetlenül attól, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja-e addig.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik