Nagyvilág

Életfogytiglanra ítélték Ratko Mladicot

Megkezdődött az ítélethirdetés Ratko Mladic ügyében szerdán az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken.  A most 74 éves Mladic korábban rosszullétre panaszkodott, majd közel háromnegyed órára meg is kellett szakítani az ítélethirdetést, ezt követően pedig a vádlott ügyvédje pedig az ülés elnapolását kérte védence magas vérnyomására hivatkozva.

Az ügyben eljáró háromtagú bírói testület elutasította a kérelmet, mire a „Balkán mészárosának” is nevezett egykori parancsnok felállt, és

kiabálni kezdett, mire kivezették a tárgyalóteremből.

Az NT elnöklő bírájának utasítására ezután kivezették Mladicot a teremből, és nélküle folytatódott az ítélethirdetés.

A hágai törvényszék Mladicot az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

MTI/AP pool/Peter Dejong

 

A Mladic elleni 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés – szerepelnek. A bűncselekményeket az 1992-1995-ös, százezer halottat követelő boszniai háború idején követték el. A legsúlyosabb vádpont szerint Ratko Mladic részt vett a srebrenicai népirtásban, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg 1995 júliusában.

A vádirat szerint Ratko Mladic részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységeiben, amelyeknek a célja a Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.

Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte, a védelem álláspontja szerint a vádlottat szabadon kell bocsátani.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP pool/Peter Dejong)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik