Tudomány

Apja bűnei miatt lett öngyilkos

Több ezer embert gyilkoltatott le a Balkán mészárosa, élete fordulópontja mégis az volt, amikor egyetlen lánya az ő pisztolyával vetett véget életének. Nem bírt apja bűneinek árnyékában élni.

Ratko Mladićnak, a boszniai szerb haderő egykori vezetőjének a nyolcezer ember meggyilkolásáért kell felelnie a hágai törvényszék előtt. A katonatisztről neve összefonódik a második világháború utáni legvéresebb tömegmészárlással és etnikai tisztogatással. Történetére a MyBalkan blogon bukkantunk.

A Balkán mészárosaként is emlegetett Mladić 1942 márciusában született a mai Bosznia-Hercegovina területén. Apját, a kommunista partizánt 1945-ben a nácibarát horvát usztasák ölték meg. Katonai pályára lépett, karrierje fényesen ívelt felfelé. 1992. május 12-én bízták meg a Boszniai Szerb Köztársaság hadseregének megteremtésével. Őt teszik felelőssé Szarajevó ostromának elrendeléséért: a jelenlegi fővárost közel négy éven keresztül, 1992 áprilisától hivatalosan 1996 februárjáig bombázták a környező hegyekről.

Lánya halála összetörte

Két évvel később egy váratlan családi tragédia szemtanúk szerint teljesen letaglózta és összetörte Mladićot: 1994. március 24-én egyetlen lánya, az akkor 23 éves Ana pisztolyával agyonlőtte magát. Az okokról csak feltételezések vannak, egyesek szerint apja háborúban betöltött szerepét nem tudta elviselni. Maga Mladić szerint nem öngyilkosság történt, hanem ellenségei ölték meg a lányt. Bárhogy is volt, egyes források szerint a tragédia után Mladić más ember lett, “vérengző vadállattá” változott.

1995 júliusában az irányítása alatt álló csapatok elfoglalták az ENSZ védelme alatt álló, kelet-boszniai Srebrenicát. A nőket a férfiaktól különválasztották és bosnyák területekre szállították. A vád szerint ezután Mladić utasítására 8000 muzulmán férfit és kisfiút lőttek agyon. Ez volt a legnagyobb népirtás Európában a II. világháború óta. Noha több száz holland ENSZ-katona tartózkodott a területen, utasítást kaptak, hogy ne avatkozzanak be.

Ítéletre vár

A Srebrenicában történtek az egész világot letaglózták, a holland kormány lemondott, az Egyesült Államok elnöke, Bill Clinton pedig a fegyveres beavatkozás mellett döntött, amelynek eredményeként megszületett a daytoni békeegyezmény.

Noha Dayton után Mladić ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki és leváltották a Bosznai Szerb Köztársaság. hadseregének éléről, nyugodtan élt egészen 2000-ig, Slobodan Milošević bukásáig. Mivel az új kormányzat kiadta volna a hágai törvényszéknek, bujkálni kényszerült. Végül 16 év után, 2011. május 26-án a szerb hatóságok fogták el a vajdasági Lázárföldön. Pár nappal később kiadták a Nemzetközi Törvényszéknek és egy hágai börtönbe szállították. Jelenleg is ott raboskodik, ügyében várhatóan 2016-ban hoznak ítéletet.

Még több érdekességet a délszlávháborús bűnösökről, a mai Balkánról ide kattintva olvashat a MyBalkan blogon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik