Nagyvilág

Mindent elsöprő hurrikán, az Irma csap le a Karib-szigetekre

Az elmúlt száz év legsúlyosabb hurrikánjára készül a Karib-szigetek, a hatóságok katasztrofális következményekre figyelmeztették a lakosságot.

A legmagasabb, ötös erősségű Irma hurrikán 295 km/h-s széllel éri majd el a Szélcsendes-szigeteket, így Antiguát, Barbudát és Anguillát, majd halad tovább Puerto Rico és a Dominikai Köztársaság irányába. Az Amerikai Egyesült Államokban a floridai Key West városát kellett elővigyázatosságból evakuálni.

A Karib-szigeteken mostanra gyakorlatilag mindenből kifogytak az üzletek, miután a helyiek felpakoltak ételből, vízből és az életben maradáshoz szükséges termékekből.

Fotó: Europress

Donald Trump amerikai elnök szükségállapotot rendelt el Floridában, Puerto Ricoban és a Virgin-szigeteken. Puerto Ricóban egy 75 éves férfi máris életét vesztette, amint a brutális erejű hurrikánra próbált felkészülni.

Emlékezetes, augusztus végén Texasra csapott le a Harvey hurrikán, de egyelőre kiszámíthatatlan, hogy az Irma eléri-e az amerikai partokat.

1851 óta egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy egy szezonon belül két négyes erősségű hurrikán pusztított az USA-ban.

Mindeközben kialakult egy harmadik, José névre keresztelt trópusi vihar az Irma nyomában, amely várhatóan a hét második felében okozhat komolyabb gondokat a Karib-térségben.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik