Nagyvilág

Kövekkel dobálták egymást az indiai és kínai határőrök

Az emberiség néha szánalmas dolgokért, pl. egy kietlen, lakatlan földdarabért képes bunyóba keveredni.

Nagyon szép alpesi tó a Pangong-tó a Himalájában, csak egy bökkenő van vele: egy vitatott indiai-kínai határszakaszon fekszik. Mivel mostanság rendszeresen cseszteti egymást a két óriásállam határőrsége a hegyvidéki régiókban, most se történt ez másként. A Business Insider cikke szerint augusztus 15-én kínai csapatok próbáltak behatolni az indiaiak ellenőrizte területre,

de kőhaijgálással visszaverték őket. Külön örömteli az amúgy szánalmas cívódásban, hogy egy magaslatról készített videófelvétel is megörökíti azt.

Az egész csetepaté mindössze 30 percig tartott és a végén minden határőr visszavonult a saját megfigyelőpontjához. Nem véletlen, hogy csak bunyó és kődobálás volt: ha bármelyik fél fegyvert használna, a világ két bikaerős hadserege ugorhatna egymásnak, azt pedig se Peking, sem Újdelhi nem kívánja. Ezek az esetek errefelé eleve gyakoriak, mindkét fél szeret izmozni a vitás határokon.

Érdekesség, hogy az összetűzés épp az indiai függetlenség napjakor történt. Az utóbbi években az is szokássá vált, hogy ezen a napon közös ceremóniát tartanak a határon az indiai és kínai határvadászok, ám Kína a feszült viszony miatt idén kihátrált ebből. Mostanság sok száz kilométerrel arrébb, a Bhután melletti Doklam- (kínaiul Donglang-) fennsík miatt balhézik egymással a két nagyhatalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik