Nagyvilág

Fülkeforradalom Indiában, érinthetetlen lett az elnök

A legalsóbb kasztból mindössze másodszor választottak indiai vezetőt. Eddig Bihar államot vezette az új elnök, Ram Nath Kovind.

A kormányzó, konzervatív Bháratíja Dzsanata Párt jelöltje, a 71 éves Ram Nath Kovind nyerte az államfőválasztást Indiában – jelentette be a választási bizottság csütörtökön Újdelhiben. Kovind a voksok 65,6 százalékát megszerezve győzte le ellenfelét, az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus támogatását élvező Meira Kumart, aki India első női parlamenti elnöke volt.

Kovind és Kumar egyaránt a dalit közösséghez tartozik, akiket korábban érinthetetleneknek neveztek Indiában, mert a múltban a társadalmi érintkezés formáit meghatározó kasztrendszer legalsó szintjén foglaltak helyet. Kovind India második dalit elnöke. Először 1997 és 2002 között állt dalit politikus az ország élén, K. R. Narajanan személyében.

Az Indiai Köztársaság elnöke nem gyakorol végrehajtó hatalmat, főleg ceremoniális feladatai vannak. A választást hétfőn tartották. Indiában az államfőt öt évre választja meg egy elektori kollégium, ami a szövetségi alsó- és felsőház, valamint a tagállami parlamentek tagjaiból áll.

Ram Nath Kovind szegény parasztcsaládban született a mai India északi részén, Uttar Prades államban. Ügyvédből lett politikus. Egészen a közelmúltig Bihar állam kormányzója volt. Ő lesz India 14. államfője. A jövő héten fogja átvenni az elnöki posztot Pranab Mukherdzsitől, akinek elnöki megbízatása július 24-én jár le.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik