Nagyvilág

Agresszív medvék miatt tüntetnek az erdélyi tanácselnökök

A minisztérium hallani sem akar arról, hogy kilőjék a településekre bejáró, károkat okozó állatokat, a vadásztársaságok és az önkormányzatok szerint viszont nincs más megoldás.

Tüntetésre készülnek négy erdélyi megye – Brassó, Hargita, Kovászna és Maros – elöljárói és a vadásztársaságok képviselői, mert tarthatatlanná vált a településekre rendszeresen bejáró medvék miatt kialakult helyzet.

Az Erdély Ma idézi Tamás Sándort, Kovászna megye tanácsának elnökét, aki azt mondta: az elmúlt időszakban egyértelmű lett, hogy az a minisztériumi döntés, amely előbb drasztikusan korlátozta a medve vadászatát, majd végképp megtiltotta, ahhoz vezetett, hogy az állomány elszaporodott, az állatok okozta károk mértéke pedig jelentősen megnőtt. Július 5-én ezért felvonulást szerveznek Bukarestben, és a környezetvédelmi minisztérium elé vonulnak.

Tamás azt mondta: félnek, hogy előbb vagy utóbb emberéletet követel a minisztérium tiltása. Számos esetet jelentettek, amikor állatokat ölt a medve, az elmúlt napokban pedig Hargitában emberre támadt. A tanácselnök szerint egyensúlyt kell találni a természet működése és az emberek biztonsága között.

Az érintett megyék tanácselnökei többször írtak levelet a környezetvédelmi tárcának, az viszont azt válaszolta: hajlandóak megoldási javaslatokat elfogadni, de a kilövési tilalom feloldása nem tartozik ezek közé. Márpedig a vadásztársaságoknak és az önkormányzati vezetőknek is egybehangzóan az a véleményük, hogy a településekre bejáró, károkat okozó példányokat ki kellene lőni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik