Nagyvilág

Nem engedik elindulni a választások Putyin egyetlen komolyan vehető ellenfelét

alekszej navalnij (alekszej navalnij)
alekszej navalnij (alekszej navalnij)

A Kreml-kritikus Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus büntetett előélete miatt nem indulhat a jövő évi orosz elnökválasztáson – jelentette be pénteken az orosz Központi Választási Bizottság.

A hatóság szerint Alekszej Navalnijnak jelenleg nincs passzív választójoga, vagyis nem indulhat jelöltként politikai tisztségért. A választási bizottság emlékeztetett: a 41 éves Navalnijt az úgynevezett Kirovlesz sikkasztási ügyben az idén februárban egy megismételt eljárásban öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy év és öt hónap próbaidővel.

Az ellenzéki elutasította az ellene felhozott vádakat és közölte: a per célja az volt, hogy lehetetlenné tegyék számára a jelöltkénti indulást 2018-ban.

A Vlagyimir Putyin elnök kihívójaként fellépő Navalnij azonban – akinek elnökjelölti támogatottsága májusban mindössze 2 százalékos volt a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerint – nem hagyott fel a kampányolással. Arra hivatkozik, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Korábban már írtunk arról, hogyan darálta be Putyin az ellenzékét. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik