Nagyvilág

Nem lesz függetlenségi népszavazás Skóciában

Nagy pofont kapta a skót nacionalisták a választásokon, ezért egyelőre elálltak a függetlenségi népszavazástól. A vezetőjüknek aludni kell.

A világpolitika ingerküszöbét kevéssé ütötte meg, de a konzervatívok mellett volt még egy párt Nagy-Britanniában, ami ordas nagyot bukott a csütörtöki előrehozott választásokon: a Skót Nemzeti Párt. Ők 21 helyet vesztettek a brit alsóházban, és emiatt Nicola Sturgeon pártvezető levonta a konzekvenciákat:

elveti a skót függetlenségi népszavazás ötletét, mert úgy látja, az riasztott el sok választót attól, hogy rájuk voksoljanak.

A döntés persze nem végleges, mindenesetre Sturgeon időt kért, hogy rendezzék soraikat. Vereségüket jellemzi, hogy Angus Robertson, a pártvezető helyettese sem szerzett mandátumot. Korábban egyébként a toryk, a Munkáspárt és a Liberális Demokraták is kérték Sturgeont, nehogy 2019-re kiírja a népszavazást. Ő annyiban hajlott a megegyezésre, hogy kitolta azt 2020-21-re.

Kezia Dugdale, a Skót Munkáspárt vezetője azt mondta, a mostani választási eredmények újabb szögek Sturgeon terveinek koporsójába. Úgyhogy az első miniszternek ideje lenne a skót belügyekre fókuszálni, pl. a kórházakra. Sturgeon pártjának azért maradt még a brit parlamentben 35 képviselője, tervei szerint együttműködnek majd a Munkáspárttal. Mindenesetre most aludnia kell Sturgeonnak is, aki végül bevallotta, már 36 órája nem hunyta le a szemét.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik