Külföld

Alakul a kormányválság Horvátországban

24.hu
24.hu

2017. 06. 07. 09:40

Korábban a témában:

Lemondott Ivan Vrdoljak, a liberális Horvát Néppárt (HNS) elnöke, mert pártja elnökségi tagjai nem támogatták a koalícióra lépést a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ).

A HNS elnöke kedden késő este, több órán át tartó elnökségi ülés után jelentette be visszavonulását. Mint mondta: a párt megosztott volt a koalícióra lépést illetően, ő pedig nem akarta, hogy a HNS szétszakadjon.

Sajtóértesülések szerint a HDZ három miniszteri helyet ajánlott a HNS-nek, valamint Ivan Vrdoljaknak felajánlotta a miniszterelnök-helyettesi posztot.

Ezt megelőzően Andrej Plenkovic horvát kormányfő a HDZ keddi bővített elnökségi ülése után újságíróknak úgy nyilatkozott: a HDZ támogatja az együttműködést a HNS-vel. Mindazonáltal hozzátette, hogy pártja kész más parlamenti pártokkal is tárgyalni, de ugyanúgy az előrehozott választásokra is felkészült.

A HNS-nek kilenc képviselője van a parlamentben, akik az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) listáján jutottak be a nemzetgyűlésbe. A Zoran Milanovic vezette szociáldemokrata kormányban koalíciós partnerei voltak az SDP-nek, Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter, a párt előző elnöke, Vesna Pusic pedig miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter volt.

Horvátországban kormányválság alakult ki, miután Andrej Plenkovic kormányfő nemrég kezdeményezte a kisebbik koalíciós párt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) minisztereinek leváltását, mert támogatták az ellenzéki szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát a pénzügyminiszterrel szemben. A koalíció felbomlásával a parlamenti többség is bizonytalanná vált. Ha a kormányfőnek nem sikerül az új többség létrehozása, amelyet a helyhatósági választások utánra ígért, várhatóan néhány hónapon belül előrehozott parlamenti választást tartanak, két év alatt a harmadikat.

A Promocija plus ügynökség által június 1-3. között, a helyhatósági választások második fordulójának finisében végzett közvélemény-kutatás szerint egy előrehozott parlamenti választás esetén a kormányzó HDZ lenne a választások relatív győztese.

A HDZ továbbra is a legnagyobb támogatottságnak örvend, így a mostani felmérésben is az első helyen végzett 34 százalékkal (a múlt hónapban 30,8 százalékon állt). Az SDP a májusi csökkenés után júniusban növelni tudta népszerűségét, 24,1 százalékról 24,8 százalékra.

A két nagy párton kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt a Híd (7,2 százalék) és az Élőlánc politikai szervezet (6,1 százalék) lépte át. Minkét párt jelentősen veszített támogatottságából az elmúlt hónapban. A HNS 3 jelenleg három százalékon áll.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.