Nagyvilág

Több ország megszakította a diplomáciai kapcsolatait Katarral

Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek is megszakította hétfőn diplomáciai kapcsolatait Katarral. Bahrein többek között azzal vádolja Katart, hogy az a terrorizmust támogatja, beavatkozik a belügyeibe, a katari sajtó uszítást végez, valamint Iránhoz köthető terroristacsoportokat pénzel, ahogy azok felforgató akciókat hajtsanak végre Bahreinben. A bahreini nagykövetséget hétfőtől számított 48 órán belül bezárják Dohában, ennyi idő alatt kell távozniuk a katari diplomatáknak is. Megszakítják a légi és tengeri összeköttetést a két ország között, és a bahreini kormány felszólította az állampolgárait, hogy két héten belül hagyják el Katart.

Szaúd-Arábia szintén megszakít minden összeköttetést és a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, mert meg akarják védeni a királyságot a szélsőségesség és a terrorizmus veszélyeitől. Az állami hírügynökség bejelentette azt is, hogy kivonják a katari erőket a jemeni polgárháborúban harcoló szaúdi vezetésű katonai koalícióból.

Egyiptom azzal indokolta döntését, hogy Katar terrorszervezeteket támogat, köztük az Egyiptomban betiltott Muszlim Testvériség mozgalmat. Ezért lezárják az észak-afrikai ország légterét és kikötőit a katari áru- és utasforgalom előtt.

Az Egyesült Arab Emírségek úgy véli, hogy Katar aláássa a térség biztonságát, így ők is 48 órát adtak a diplomaták távozására. Katar egyelőre nem reagált a bejelentésekre.

A diplomáciai kapcsolatok megszakításának közvetlen előzménye az, hogy Katar szerint május végén kibertámadás következtében hackerek vették át az irányítást az állami hírügynökség felett, és a katari emírnek tulajdonított hamis híreket közöltek Iránról és Izraelről. A környező államok haragosan reagáltak, blokkolva a katari székhelyű médiát, a többi között a dohai al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió műsorát is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik