Külföld

Rábólintottak az ukránok vízummentességére

24.hu
24.hu

2017. 05. 11. 15:22

Júniusban léphet életbe a könnyítés.
Korábban a témában:

Az Európai Unió Tanácsa csütörtökön jóváhagyta azt az uniós jogszabályt, amely az ukrán állampolgárok számára vízummentességet, és három hónapra szóló szabad beutazást biztosít. Az elfogadott jogszabály várhatóan júniusban lép életbe.

A vízummentesség azokra az ukrán állampolgárokra vonatkozik, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek, és üzleti célból, turistaként vagy családi okokból utaznak az EU-ba. Az unió területén 90 napig tartózkodhatnak bármely féléves időszakban, de munkát nem vállalhatnak. A vízummentesség az Egyesült Királyság és Írország kivételével az összes uniós tagállamra, valamint Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra érvényes.

A vízummentes uniós beutazás teljes körű megadását az EU tagállamai az úgynevezett vízummentesség-felfüggesztési mechanizmus bevezetéséhez kötötték, amely szükség esetén lehetővé teszi a vízumok újbóli bevezetését. A mechanizmus értelmében kivételes esetekben fel lehet függeszteni az EU- n kívüli országokkal kötött vízummentességi megállapodásokat, ha egy országból sokan tartózkodnak illegálisan az EU területén, vagy ha jelentős mértékben emelkedik az adott ország állampolgárai által beadott, nem megalapozott menedékkérelmek száma, vagy ha a küldő országok részéről a visszafogadási hajlandóság csökken. Visszaállhat a vízumkötelezettség abban az esetben is, ha az EU-n kívüli országok állampolgáraihoz köthetően veszélyeztetetté válik egy uniós tagország belső biztonsága. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.