LEAD Technologies Inc. V1.01
Külföld

Leprimitívezte a lapkiadó vezetője a lengyel kormánypártot, forr az indulat

24.hu
24.hu

2017. 03. 17. 21:05

A Ringier Axel Springer vezetője körlevelet adott ki, hogyan kezeljék az újságírók Donald Tusk megválasztását az ET élére, ami a lengyel kormány leggyűlöletesebb rémálma volt. Kaczynskiék hőbörögnek, a sajtószabadságért kiáltoznak, német befolyást emlegetnek.
Korábban a témában:

Botrányt keltett Lengyelországban a Ringier Axel Springer német-svájci médiakonszern pénteki belső körlevele, amiben a cég főnöke arra szólítja fel lengyel alkamazottait, hogy a múlt heti EU-csúcs után helyezzék megfelelő megvilágításba Varsó és Brüsszel viszonyát. Mark Dekan levelét a Wpolityce.pl konzervatív hírportál tette közzé. Csütörtök este az iratot a lengyel közszolgálati televízió idézte.

Az értékek és az ész legyőzték a primitív ideológiákat

– írta Dekan arra vonatkozóan, az EU-csúcs zárókövetkeztetéseit, valamint a Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök újraválasztását az Európai Tanács élére a 27 uniós tagállam annak ellenére hagyta jóvá, hogy Beata Szydlo lengyel kormányfő ellenezte ezt.

“Tuskkal együtt a lengyelek győztek, mindazok, akik büszkék az EU-tagságra” – állapította meg a médiakonszern főnöke hozzátéve, a vesztesek között Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke mellett “Lengyelország hírneve is szerepel”. Szerinte az EU “megtanulta, hogy nem kell mindenáron törekedni az egységre”, és e “nagyon értékes” felismerés fényében “bizonyára felgyorsul a többsebességes EU koncepciójának beindítása”

A közeljövőben az uniós integráció autópályáján nemcsak a gyorsforgalmi és a lassító sáv jelenik meg, hanem egy parkoló is

– fogalmazott Dekan, hozzátéve: “éppen ebben a pillanatban kell bekapcsolódnia a szabad médiának, mint amilyen mi vagyunk”. A körlevél arra biztatja az újságírókat: “súgják meg az olvasóknak, mit kell tenniük, hogy a gyorsforgalmi sávban, ne pedig a parkolóban maradjanak”.

Aggódik a lengyel külügy

A lengyel külügyminisztérium péntek este közleményt adott ki. Szerintük a körlevél “kísérlet lehet a beavatkozásra a lengyelországi média függetlenségébe”. “A lengyelországi médiapiac helyzete már többször a kétoldalú megbeszélések témája volt” – írja a tárca, utalva a külföldi tulajdonú médiában megjelenő, a PiS-kormányt bíráló kommentárokra. “Kérni fogjuk partnereink magyarázatát” – áll a közleményben.

Beata Mazurek, a PiS szóvivője “botrányosnak” nevezte a levelet, ami szerinte arra vall, hogy a német média megpróbál beavatkozni a lengyel belügyekbe. Ryszard Terlecki, a PiS-ből megválasztott házelnök-helyettes kilátásba helyzete, hogy az üggyel jövő héten a parlament kulturális bizottsága foglalkozik rendkívüli ülésén. A G20 csoport németországi miniszteri találkozóján részt vevő

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő-helyettes “szégyenletes, a sajtószabadságot sértő” ügynek minősítette a levelet.

Krzysztof Skowronski, a legtöbb lengyel újságírót tömörítő szövetség, az SDP elnöke a lengyel köztelevíziónak elmondta: a “tényekkel alá nem támasztott értékelést” tartalmazó levél fényt derít arra, hogy a német cég “eszközként kezeli a médiát”. Dekan sérti az elvet, hogy az üzlet világát szigorúan külön kell választani az újságírói küldetéstől – mondta Skowronski. Az SDP péntek délután egy nyilatkozatban úgy értékelte, a médiakonszern korlátozza a sajtószabadságot.

A Ringier Axel Springer az egyik legnagyobb kiadó Lengyelországban, többek között a Fakt bulvár napilap, a Newsweek hetilap, a Forbes lengyel változatát adja ki, tulajdonosa az egyik legolvasottabb hírportálnak, az Onet.pl-nek is.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.